Å analysere en så rask prosess som maskinene kan skape, og samtidig lykkes med langsiktige beslutninger, er ingen enkel sak. Her er gode råd for hvordan du kan gjøre AI til din beste venn.

1. Tenk hverdagshjelp

Tjenester som Chat GPT er en rask eksponentiell læring. Som leder må du tenke på dette: Hvordan kan vi bruke kunstig intelligens til å hjelpe i hverdagen, slik at de dyktige medarbeiderne kan fokusere på det som er virkelig vanskelig?

2. Tenk langsiktig – ikke forvent umiddelbar effekt

Mennesker tror ofte at det første produktet for alltid vil definere den nye teknologien – når vi faktisk nesten alltid må gjøre dusinvis av forsøk før vi kommer til rett sted. Vær tålmodig, ikke forvent at resultatene skal dukke opp med en gang. 

3. Tenk på menneskelig slitasje – ikke bare effektivitet

Massemedier, som Youtube og Tiktok, krever enorme mengder manuell innholdsmoderering, også kalt digital avfallssortering. Denne typen rengjøring må rasjonaliseres bort av menneskelige grunner, og det er her AI vil kunne hjelpe oss. Tenk over hva som tærer mest på de ansatte og om AI kan ta den jobben.

4. Tenk ny kompetanse – ikke nye yrker

I de aller fleste tilfeller trenger du ikke være redd for at en maskin vil ta over jobben din. Det er større sjans for at en annen person som har lært å bruke AI på en smart måte, tar jobben din. Den viktigste nye kompetansen i en slik verden blir evnen til å instruere maskinen; "prompt engineering". La medarbeiderne få fordype seg og finne kombinasjonseffekter av AI-verktøy og sin egen kunnskap.

5. Tenk åpne spørsmål – ikke sikre svar

Evnen til å se AI som muligheter i stedet for trusler, avhenger mye av hvordan vi stiller spørsmålene våre. I stedet for å tenke «Når vil en AI ta jobben min?», tenk «Hvordan kan en AI hjelpe oss med å forbedre oss?» 

Fremover vil rekruttering og opplæring bli det viktigste en bedrift kan vie seg til. Det vil ikke handle om hvilken kunstig intelligens du kjøper – men hvilken levende organisk intelligens du bruker.

Tekst: Cecilie Hammernes  Foto: Istock.com  Kilde: chef.se