Høytfungerende angst vises ikke

– Vi har fortsatt som samfunn en tanke om at det å ha angst ser ut på en viss måte – at du gjerne er sengeliggende, langtidssykemeldt og alvorlig syk. I virkeligheten er angst et spekter, og er egentlig bare et tegn på at nervesystemet ditt fungerer.

–  Å være leder er en utfordrende rolle. Det er mange faktorer som kan bidra til dette, inkludert høye forventninger, konstant press for å ta beslutninger, og det overordnede ansvaret for ansattes velvære og bedriftens suksess. Jeg har derfor mye fokus på den såkalte høytfungerende angsten som kjennetegnes av mennesker som ofte har høyere stillinger og utenfra oppfattes som rolige, trygge og på plass i arbeidslivet.

– Innvendig derimot murrer uroen og prestasjonsangsten. Jeg har fått overveldende tilbakemeldinger fra blant annet ledere som følte det som en enorm lettelse at det endelig var et begrep som de kjente seg igjen i. Endelig hadde de et ord for det de innvendig strever med, men som ingen rundt kan se.

Den indre kritikeren

Tørå forklarer at årsakene til angst og uro blant ledere kan være mange og varierte, og at dette kan gi seg utslag i negative effekter i arbeidshverdagen.

– Årsakene kan være alt fra personlige stressfaktorer, som familieproblemer eller helseproblemer, til arbeidsrelaterte utfordringer, som høye forventninger, konflikter på arbeidsplassen, eller usikkerhet rundt bedriftens fremtid. Det er også viktig å merke seg at noen mennesker er mer predisponert for angst enn andre, uavhengig av yrkesrolle. Jeg har jobbet med mange ledere med angst, og det som veldig ofte går igjen, er nettopp den indre motoren eller en indre kritiker som gjør at du overleverer og jobber veldig hardt for å være flink og god, men som har en stor personlig kostnad i andre enden.

– Angst og uro kan ha en rekke negative effekter i arbeidshverdagen. Det kan påvirke lederens evne til å ta beslutninger, håndtere stress, og bygge effektive relasjoner med ansatte og andre i bedriften. Dette kan igjen påvirke bedriftens produktivitet og suksess. Den største prisen er den personlige. Mange opplever å gi alt de har på jobb, mens når de kommer hjem, er det ikke noe energi igjen, og det er gjerne også derfor her den største angsten også viser seg. 

Fra akutt til trygghet

Det kan være vanskelig å vite hvordan man tar tak i følelsene av angst og uro. I boken sin «Ikke ta deg sammen» skriver Tørå om at vi må gå bak diagnosene for å finne ut av hva som skjer på innsiden og tenke trygghet før eksponering.

– Hva er grunnen til at du føler, tenker og gjør de tingene du kjenner på i dag, og hvordan kan du føle deg trygg nok til å slippe til det du føler og tenker på. Det betyr at vi først og fremst må jobbe med å anerkjenne problemet for oss selv. For veldig mange med høytfungerende angst sitter det veldig langt inne, og mange har ikke fullt ut innrømmet for seg selv en gang at de synes enkelte ting er utfordrende.

– Vi blir eksperter på å ha på oss en maske, og derfor er det kanskje ingen som oppfatter hvordan det egentlig føles på innsiden. Det er ofte veldig tøft å være leder og snakke om egen angst fordi vi alt for ofte fremdeles opplever angst som en svakhet ved deg som menneske. Angst er bare tegn på at du er et menneske. Hva du skal gjøre kommer an på hvor mye angst du har akkurat nå.

– I min metode Trygghetskoden deler jeg opp prosessen i rød, gul og grønn fase. Rød, akuttfasen, er når du har mye angst hele tiden og alt føles kaotisk og urolig. Her trenger du å øve på trygghet og det jeg kaller førstehjelp for angst. Gul. bearbeidingsfasen, er når du får hodet litt over vann og begynner å bli klar for å slippe til følelsene og tankene, og etter hvert klarer å stå i angsten for å eksponere deg.

– Grønn, vedlikeholdsfasen, er når du har flere gode dager og skal øve på å møte følelsene når de dukker opp for å forhindre at angsten hele tiden kommer tilbake. Dersom du er usikker på hvor du skal starte så er alltid trygghet svaret: Hva kan du gjøre nå for å føle deg litt tryggere i deg selv, hva trenger du og har behov for? 

Når angst blir styrke

– Fordelene med å jobbe med angsten og uroen er at du ikke hele tiden lenger er aktivert, urolig og styrt av hva alle andre forventer av deg. I denne prosessen er det også vanlig å bli klar over egne mønstre. Veldig ofte er det gitte mønstre som vi kanskje har hatt med oss helt fra barndommen, som alltid har ført til negative sykluser der du stadig presser deg for mye fordi den indre uroen styrer oss til å være flinke og bra nok.

– Når vi får bearbeidet disse mønstrene, blir angsten vår største styrke. I stedet for å bli ødeleggende, blir angsten heller et indre kompass som hjelper deg med å forstå andre og deg selv i krevende situasjoner.  Det kan forbedre lederens generelle velvære, øke effektiviteten, og forbedre relasjoner med ansatte. 

Å bli sett og forstått

I takt med at du blir mer bevisst på dette området som leder, kan det også hende at du ser andre rundt deg som sliter med det samme. Tørå gir noen gode tips til hvordan du kan legge mest mulig til rette for medarbeiderne dine.

– Jeg tenker at det viktigste av alt er å jobbe mot et arbeidsmiljø der det er rom for å snakke om sårbare temaer, og det starter med deg som leder. Enten du selv har opplevd angst eller ikke, har vi alle opplevd ubehagelige situasjoner, stress eller nervøsitet. Dette kan brukes som en viktig isbryter for å begynne å åpne opp for de fine samtalene rundt emnet.

– Min erfaring at de fleste ledere ønsker å hjelpe, men er redd for å gjøre eller si noe feil, noe som alt for ofte fører til at vi ikke sier noe eller holder oss tilbake. Den ansatte på sin side er redd for å bli misforstått eller avfeid. Dette kan fort føre til uheldige opplevelser, og derfor er det så viktig å ufarliggjøre angsten. Det er ikke alltid man trenger så mye, men det å bli sett og forstått er så viktig. Kanskje kan det være endringer i for eksempel arbeidstid arbeidsmiljø som kan gjøre en kjempestor forskjell for den ansatte, avslutter Tørå. 

Tørås boktips:

  1. «Burnout» av Emily og Amelia Nagoski
  2. «Waking the tiger» av Peter Levin
  3. «The myth of Normal» av Gabor Mate

Om Kristine Czilling Tørå:

Jobb: Forfatter og grunnlegger av Angstportalen.no
Erfaring: Sju års erfaring som terapeut og kursholder for private og bedrifter om angst. Driver podkasten «Fra angst til trygghet» med over 120000 nedlastinger og er forfatter av bestselgeren: «Ikke ta deg sammen, en annerledes bok om angst»
Utdanning: Spesialpedagog med tilleggskurs i kognitiv atferdsterapi, psykiske lidelser og utfordrende atferd. 

Tekst: Inger Lise Kontochristos  Foto: privat og Istock.com