Når skal den skriftlige arbeidsavtalen foreligge?

Arbeidsavtalen skal utarbeides så snart som mulig, og senest etter en måned ved arbeidsforhold som varer lengre. Ved arbeidsforhold av kortere varighet eller utleie, skal skriftlig avtale inngås umiddelbart. Helst bør arbeidsavtalen inngås før eller senest ved oppstart av arbeidsforholdet.

Innholdet i arbeidsavtalen

En arbeidsavtale skal inneholde alle opplysninger av vesentlig betydning. Minimumskravene følger av arbeidsmiljøloven § 14-6.

  • Partenes identitet.
    Arbeidsgiver og arbeidstaker skal angis korrekt.
  • Angivelsen av arbeidsplassen
    Her skal arbeidsstedet angis. 
    Dersom arbeidstakeren ikke har en fast arbeidsplass eller hovedarbeidsplass, må det opplyses at arbeidstakeren arbeider på ulike steder. Forretningsadressen eller hjemsted til arbeidsgiver skal da angis i arbeidsavtalen.
  • Beskrivelse av arbeidet/tittel.
    Det skal gis en beskrivelse av arbeidet. Dette kan gjøres ved å angi tittel, stilling eller arbeidskategori. 
  • Oppstart, arbeidstid, pauser, arbeidstidsordning, varighet og eventuelt grunnlag for midlertidighet.
    Avtalen må angi tidspunkt for oppstart.
    Lengden av arbeidstid per dag og uke samt lengden på pauser skal angis.
    Hvor arbeidstiden varierer, skal den gjennomsnittlige normale arbeidsdag/-uke angis.
    Om det skal være en særlig arbeidstidsordning for arbeidstakeren, skal det opplyses om denne.
    Hvis det er midlertidig arbeid, skal grunnlaget for midlertidigheten og forventet varighet i arbeidet angis. 
  • Eventuelle prøvetidsbestemmelser må angis.
    Skal det være prøvetid, må det angis. 
    Om arbeidsgiver skal kunne utvide prøvetid ved f.eks. sykdom hos arbeidstaker, må også dette angis.
  • Rett til ferie og feriepenger og regler for fastsetting av ferietidspunkt skal angis i avtalen.
  • Oppsigelsesfrister i arbeidsforholdet for partene skal angis.
  • Lønn, tidspunkt for lønn, øvrige ytelser
    Den avtalte/gjeldende lønn ved tiltredelse skal oppgis.
    Eventuelle tillegg og andre godtgjøringer skal angis.
    Tidspunkt for lønnsutbetaling skal angis.
  • Opplysninger om eventuelle tariffavtaler som regulerer arbeidsforholdet. 

Opplysninger om rett til ferie, oppsigelsesfrist, lønn, arbeidstid og lengden av pauser kan gis ved henvisning til lov, forskrift eller tariffavtale som regulerer forholdene.

Konsekvenser av manglende oppfyllelse av minimumskravene

Ovenfor har vi vist til det som er minimumskravene til en arbeidsavtale. Alle arbeidsavtaler som oppfyller disse formalkravene, vil som et utgangspunkt være gyldig. 

Om arbeidsavtale ikke oppfyller minimumskravene i loven, blir ikke arbeidsavtalen eller arbeidsforholdet ugyldig, men som arbeidsgiver vil dette kunne ramme deg på flere måter. Høyesterett har slått fast at «dette vil blant annet kunne føre til at avtalen ved tvil om innholdet blir tolket i arbeidsgivers disfavør.»[1]

Typisk vil dette ramme arbeidsgivere ved tvister knyttet til spørsmål om midlertidig eller fast ansettelse. Uten avtale om dette har arbeidstaker heller ingen prøvetid. 

Til sist, skulle Arbeidstilsynet bli kjent med forholdet, vil bestemmelsene i arbeidsmiljølovens kapittel 18 og forskrifter kunne komme til anvendelse. Dette vil kunne få både økonomiske konsekvenser og være skadelig for selskapets anseelse.

Avsluttende merknader og forslag til enkel arbeidsavtale

I tillegg til å oppfylle minimumskravene i loven vil det i det enkelte arbeidsforhold være en rekke forhold som kan være lurt eller nødvendig å regulere. F.eks. vil det ved tilsetting av øverste leder i virksomheten måtte vurderes om disse skal unntas vernet i loven jf. arbeidsmiljøloven § 15-16. Skal dere tilsette noen i en ledende eller særlig uavhengig stilling? Da må det vurderes om det er grunnlag for at unntaket for arbeidstidsreglene i arbeidsmiljøloven § 10-12 kommer til anvendelse. Dette har blant annet betydning for overtidsbestemmelser og krav på godtgjørelse for overtidsarbeider. Ofte vil det kunne være behov for å regulere særlige krav til stillingen, f.eks. kompetansekrav, måloppnåelseskrav (salgstall mv.), eller andre forhold.

Ved tilsettinger som ikke krever særlig tilpasning av arbeidsavtalen, finnes det i dag en rekke maler tilgjengelig både mot betaling og gratis. Vi anbefaler Arbeidstilsynets sider, som oppdateres ved lovendringer. Her finnes en rekke gode maler på norsk, engelsk og en rekke andre språk. 

Slike enkle maler som oppfyller minimumsvilkårene, vil være tilstrekkelig i flertallet av tilsetninger. Husk likevel at du som arbeidsgiver alltid må vurdere om det er forhold ved stillingen, eller forhold ved virksomhetens behov, som gjør at arbeidsavtalen bør/må tilpasses særskilt. 

LES ALLE DELER I REKRUTTERINGSVEILEDER

Tekst: Claus Holm Isaksen, Advokat/assosiert partner i advokatfirma Harris AS  Foto: Privat