Frode Hübertz Haaland advarer i denne delen om den såkalte DNV-sertifiseringen, og med rette.

Den opprettholder det ubalanserte og ensidige prediktive perspektivet, som altså går på at det er arbeidsgiver som velger og at det handler om å finne rett person. Altså kun Person-Job Fit-perspektivet.

Vi har i de tidligere delene i denne guiden spilt inn mange faglige og praktiske momenter knyttet til motsatsen: det konstruktivistiske perspektivet.

Så tilbake til mitt hovedanliggende, ingen har verken her eller i fagbøker pekt på at hovedhensikten med en utvelgelsesprosess ikke er å «finne den rette», men å forberede den som har det største potensialet for å lykkes i ny rolle og kontekst.

Ansettelser er ikke en «plug and play»-prosess.

Det handler om på ulike måter gjennom hele eliminerings- og seleksjonsprosessene å forberede den som til slutt får og takker ja til jobben.

Der for eksempel kontekstuelle caseoppgaver er både et eliminerings- og selekteringsverktøy, men mest av alt et «forberedelsesverktøy».

Så når du og dere skal legge opp en utvelgelsesprosess, så handler det altså om å forberede den som får jobben mest og best mulig. Der RJP (Realistic Job Preview) er hovednøkkelen.

På slutten av neste del, altså del 2 av utvelgelsesprosessen, vil jeg oppsummere og komme med praktiske råd til hvordan gjøre dette på en progressiv og målrettet måte.

Inntil da bør du tenke på og over hvordan du ønsker å vri prosessen fra å kartlegge og selektere kandidater til å forberede dem på det som ligger og venter.

Her finner du tidligere deler i Rekrutteringsveileder

Frode Dale 06.jpg

Tekst: Frode Dale, han er knyttet til som fagperson i denne artikkelserien, og har jobbet med denne tematikken i 25 år.  Foto: Ingar Næss.