Forside | Lederblogg | I skyggen av PowerPoint
presentasjon
Lederblogg

I skyggen av PowerPoint

Powerpoint presentasjon

Å stå foran en forsamling er noe av det vi frykter mest, og det hevdes at hele 97 prosent av alle ledere er redde for å presentere.  Og det bærer dessverre mange preg av, der de gjemmer seg som stive pekestokker i skyggen av PowerPoint. 

Men det er et paradoks at de slik reduserer seg selv til statister, når vi vet at hele 93 prosent av vår troverdighet i en presentasjon handler om de nonverbale signalene, om engasjement, mimikk og kroppsspråk.

De fleste bruker ikke PowerPoint som et supplement, men som et substitutt når de skal presentere. Og de krydrer ikke presentasjonene med slides, de peprer dem! Og det pepres overalt! På skole og universitet, i forskning og næringsliv. Vi bruker det så mye at vi tror en presentasjon er synonymt med PowerPoint. Ja, vi har blitt så vant til presentasjoner uten dialog, øyekontakt, nærvær og engasjement, at vi ikke forstår hvorfor vi kjeder oss slik at det blir fristende å heller surfe på Ipaden. Nå begynner stadig flere å stille spørsmål om vår utstrakte bruk av PowerPoint rett og slett er et hinder for kommunikasjonen. Tiden er overmoden for å ta ordet og kroppsspråket tilbake, slik at vi selv kan spille hovedrollen i vår egen presentasjon. For hvis vi skal engasjere vårt publikum og få dem dit vi vil, må vi våge å ta skrittet ut av skyggen og inn i rampelyset.

Inn i rampelyset

Vi må tørre å bruke oss selv som verktøy, og stole på ordenes appell og kroppsspråkets kraft. Skal vi klare å begeistre andre, må vi først klare å vekke begeistringen i oss selv, noe vi kan gjøre ved bevisst bruk av kroppsspråk. Som en skuespiller kan vi lære hvordan vi gjennom ytre gester kan framprovosere følelser i oss selv, for så å overføre dem til andre. Gjennom gestene kan vi klare å framstå akkurat slik vi selv ønsker, for kroppsspråket lurer både vår egen hjerne og publikum til å tro at vi er slik. Og gradvis vil vi til slutt også bli slik, fordi vår egen tankegang blir endret. Fake it until you make it, until you become it! Ved å bruk gester som gir deg kontroll over nervene, vil hjernen tro du er trygg og du vil framstå som troverdig. Bruk av et dominant kroppsspråk vil for eksempel få hjernen til å produsere mer testosteron, og du vil da ikke bare framstå som mer handlekraftig, men også bli det. Når vi skal overbevise folk kan selv små, enkle verbale og nonverbale grep ha en langt større effekt på publikum enn den mest avanserte teknologi.

Å ta skrittet ut av PowerPoints skygge er for de fleste et langt skritt ut av komfortsonen, men det er et viktig skritt retning av en kraftfull presentasjon. Å bli god til å presentere er en liten investering, som kan gjøre det helt store utslaget både for små og store bedrifter.

Tove Skagestad er skuespiller, journalist, forfatter og foredragsholder, og holder kurs i presentasjonsteknikk, basert på journalistiske grep og skuespillerteknikker. Hjemmeside: toveskagestad.no

Tove Skagestad.jpg

LES OGSÅ: 

Layout 1

Presentasjon

KOMMENTARER

Annonsér her!

Motta nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrev!
Annonsér her!

7 + 1 steg til en vellykket forhandling

Forhandlingsteknikk

Gode, strukturerte forberedelser er helt avgjørende for å gjennomføre vellykkede forhandlinger. Det gir deg retning, kunnskap, kontroll og ofte et overtak i forhandlingene. 
Slik lykkes du med forhandlinger
Annonsér her!
Annonsér her!

Finn frem listemakeren i deg

Målrettet jobbing

Ved å skrive og bruke huskelister på riktig måte, vil du kunne jobbe mer effektivt og målrettet gjennom dagen. ­
Jobb mer effektivt og målrettet

Blir du manipulert?

Manipulasjon

De finnes i de fleste virksomheter, trådtrekkere, manipulatorer, som med godt skjult, gjennomtenkt strategi fortryller, bløffer, rundsnakker, overlister og villeder ledere, kolleger og medarbeidere.  ...
Arbeidsmiljø og manipulasjon

Er du forberedt på digital disrupsjon?

Digital Disrupsjon

Ny studie viser at de fleste ledere ikke er forberedt på å møte utfordringene ved digital disrupsjon
Digital disrupsjon

Fra styring av tid til styring av energi

Jobb og energi

En normal arbeidsdag legger opp til tre-fire timer med arbeid, en lengre pause og en ny jobbøkt tilsvarende den før pausen. Denne arbeidsformen møter de aller fleste når de trer inn i arbeidslivet. 
Energi på jobben
Annonsér her!
Annonsér her!

Kvinnen med flest ansatte i Norge

kvinner og ledelse

Hun stikker sjelden nesen frem i media, og sjansen er stor for at du ikke har hørt om henne. Men denne næringslivslederen er ingen hvem som helst. Møt Hilde Britt Mellbye - damen i Norge som leder fle...
Ledelse og kommunikasjon

Slik håndteres og forebygges mobbing

Mobbing på arbeidsplassen

Som leder har man et stort ansvar, også når det kommer til forebygging og tiltak mot mobbing. 
Hvordan forebygge mobbing på jobben?

Fremtidens ledere er hjelpere

Hvordan lykkes som leder?

Er du en leder som liker å se at andre lykkes, eller er du en leder som vurderer deg selv urealistisk høyt i din rolle som leder?
Fremtidens ledere

Hjemmekontor? Slik får du bedre struktur

hjemmekontor

Å arbeide hjemmefra kan være en utfordring, men også den perfekte hverdag for den som måtte beherske god struktur, og et klart skille mellom privatliv og arbeidstid. Heldigvis kan det meste læres - og...
Hjemmekontor
Annonsér her!
Annonsér her!

Å lykkes som ung leder

For å bli en god leder er det noen personlige egenskaper som er viktigere enn andre, mener Fredrik Aasebø. 
Unge ledere
Tilbake til toppen