Inkludering og mangfold gir resultater for arbeidsgivere og ansatte
En fersk undersøkelse fra HR-selskapet SD Worx, en ledende ekspert på HR og lønn, viser at norske ledere ser på rekruttering og det å beholde ansatte som noen av sine største HR-utfordringer. Som HR-partner for både privat og offentlig sektor jobber SD Worx kontinuerlig med å identifisere løsninger som gir bedre resultater for både arbeidsgivere og ansatte. Undersøkelsen tydeliggjør hvor viktig det er å åpne for mangfold og tilrettelegging i arbeidslivet.
SD Worx har arrangert et webinar med Marianne Rimbark, Change Leader og Co-chair for Neurodiversity & Allies Employee Resource Group i Ericsson. Der delte hun sin ekspertise om NPF (nevropsykiatriske funksjonsvariasjoner) og hvordan virksomheter kan inkludere personer med NPF. Disse menneskene har ofte ettertraktede ferdigheter, men trenger de rette forutsetningene for å nå sitt fulle potensial.
Hva betyr nevrodiversitet på arbeidsplassen?
Nevrodiversitet blir ofte forkortet med NPF – nevropsykiatrisk funksjonsvariasjon. NPF handler om at mennesker har ulike måter å tenke, lære og oppfatte verden på – og at dette er en naturlig del av menneskelig mangfold. NPF omfatter diagnoser som ADHD, autisme, dysleksi og dyskalkuli.
Dette mangfoldet innebærer at personer med NPF ofte tenker annerledes, og nettopp derfor kan bidra med nye perspektiver og løsninger på arbeidsplassen. Men de kan også møte utfordringer knyttet til blant annet struktur, sosial interaksjon og tempo. Rune Alvestad, leder for SD Worx Norge, understreker at god tilrettelegging og fleksible rammer gjør det mulig for alle ansatte å prestere – uavhengig av en eventuell diagnose.
"Hvis man har en inkluderende arbeidsplass, kan man ansette folk med ulik bakgrunn, perspektiver og funksjonsvariasjoner. Da må ledere lytte og være i stand til å håndtere friksjon. Friksjon oppstår når nye tanker og perspektiver introduseres – og det er da innovasjon skjer," forteller Marianne Rimbark.
Nevrodiversitet og rekruttering: Et uutnyttet potensial
Èn av syv personer har en NPF-diagnose. Disse menneskene har ferdigheter som mange organisasjoner aktivt søker etter for å utvikle sin virksomhet. Samtidig risikerer mange av dem å bli valgt ut av rekrutteringsprosessen eller å mistrives på arbeidsplassen fordi de må håndtere utfordringer som arbeidsgivere og kolleger ikke forstår.
"Det kan for eksempel være personer med autisme som unngår øyekontakt eller har påvirket språkutvikling og derfor snakker litt saktere. Dette betyr ikke at det påvirker hvem de er eller deres IQ. De kan være akkurat den personen du leter etter – med kompetansen bedriften din trenger. Derfor er det viktig å ha en fleksibel rekrutteringsprosess og være åpen for å møte ulike typer mennesker," sier Marianne.
Til tross for at nevrodiversitet er så vanlig, tør mange ikke å være åpne om sin diagnose på arbeidsplassen. Mangel på trygghet øker dessverre risikoen for utbrenthet og depresjon.
"Studier fra Deloitte Insights viser at medarbeidere med nevrodiversitet kan øke produktiviteten med 30 %. Mange med nevropsykiatriske diagnoser har dyp kunnskap innen spesifikke områder. Hvis vi ikke sørger for å inkludere disse personene i rekrutteringsprosessen og tilby dem en trygg og inkluderende arbeidsplass, risikerer vi å miste store talenter og viktig kompetanse," forteller Marianne.
Mangfold og inkludering som en strategisk ressurs
Forskning viser at mangfold, kan gi bedre problemløsning, økt innovasjon og sterkere team. Når rekruttering og det å beholde ansatte er blant de største utfordringene norske ledere står overfor, understreker det behovet for nye tilnærminger til mangfold og inkludering. Her spiller ledere en nøkkelrolle.
– Ledere må ha verktøyene og innsikten de trenger for å tilrettelegge for ulike behov. Det handler om fleksibilitet, tillit og ikke minst om å utfordre egne antakelser om hva som er “normal” arbeidsevne, sier Rune Alvestad.
Alvestad anbefaler arbeidsgivere å legge til rette for åpenhet og trygghet. Ved å anerkjenne forskjeller og tilby fleksibilitet, øker man både trivsel og lojalitet.
En arbeidsplass for alle – også for ansatte med NPF
For å lykkes med inkludering må det jobbes strategisk og langsiktig. Det handler ikke bare om hvem man ansetter, men hvordan man tilrettelegger for at folk blir – og får utvikle sitt fulle potensial. Rune Alvestad mener at virksomheter som klarer dette, ikke bare skaper bedre arbeidsmiljø – de stiller også sterkere i kampen om de beste hodene.
Med økt bevissthet og vilje til å tilpasse seg, kan norske ledere ta viktige steg mot et mer mangfoldig og bærekraftig arbeidsliv – til fordel for alle.
Vil du lære mer om nevrodiversitet på arbeidsplassen?
Se webinaret og få råd og innsikt om hvordan man kan skape et mer inkluderende arbeidsmiljø for personer med nevropsykiatriske funksjonsvariasjoner. Dette er verdifull kunnskap for ledere som ønsker å ta ansvar – og gripe muligheten som mangfold representerer.