Hvordan du beveger deg og hvordan du snakker, påvirker hvordan andre oppfatter deg. Ved å bli bevisst på hvordan du ter deg, kan du forsterke dine lederegenskaper og oppnå tillit fra medarbeiderne. Her er fem tips til hvordan du kan markere et sterkt lederskap ved hjelp av kroppen din:

1. Forbedre holdningen og ta plass

Start med å gi holdningen din et løft. Trekk skuldrene opp til ørene, la dem rulle bakover og slipp dem ned igjen. Hold hodet oppreist, og du vil både føle på og utstråle selvtillit. Hvis du sitter med armer eller bena i kors, gjør du deg selv mindre. Stå derfor stødig med føttene bredt fra hverandre. Ikke bare gir det en stabil fasade til de rundt deg – du vil også føle deg tryggere. 

2. Vær til stede

Gjør ditt beste for å alltid være fullt til stede når du deltar på møter – selv om det ofte er mye som distraherer deg. Ha øyekontakt, delta aktivt og vend deg alltid mot den som snakker. Hvis du sitter med nesen i mobilen eller PC-en, fremstår du lite interessert i det den andre kommer med.  

3. Bli ekspert på gester

Bruk hendene på riktig måte. Prøver du å dekke til kroppen din med hendene, fremstår du usikker. Flytt heller hendene ut fra kroppen, fra bryst- eller midjehøyde, i jevne, kontrollerte bevegelser. Dersom du har håndflatene vendt omtrent 45 grader oppover, viser du åpenhet. Vender du dem nedover, viser du dominans. Når du lar fingertuppene møtes i en pilspiss med håndflatene fra hverandre, gjør det at du fremhever og gir tyngde til et spesielt viktig poeng.

Les også: Slik får du sagt det - selv i krevende tider!

4. Snakk høyt

Stemmen er et viktig lederverktøy. Snakk høyt og tydelig med en dynamisk stemme – uten å rope – for å fange lytternes oppmerksomhet. Snakker du med en monoton stemme, vil det fremstå som om du ikke mener det du sier, og de som lytter, vil føle at budskapet ikke er viktig, og ser derfor ingen grunn til å ta det til seg.

Les også: Vær tydelig og raus i din kommunikasjon

5. Perfeksjoner håndtrykket

Håndtrykket, en enkel, gammel gest, er gjerne det som gir deg sjansen til å skape et godt førsteinntrykk. Men overraskende få mennesker får det til på riktig vis. Et slapt håndtrykk signaliserer ikke akkurat sterkt lederskap. Trykket skal være fast. Jo mer hudkontakt som oppstår, jo mer pålitelig inntrykk gir du. Prøv derfor å etablere kontakt med hele håndflaten, men unngå samtidig å klemme for hardt. Husk også å vinkle hånden riktig. Håndflaten vendt rett sidelengs, viser at dere møtes som likeverdige.

Les også: Lær deg kunsten å lese kroppsspråk

Tekst: Cecilie Hammernes  Foto: Istock.com  Kilde: Chef.se