1. Helsegapet øker

Skillet øker mellom de som bruker tid på helsen og de som synes det er vanskelig å finne motivasjon til å komme i gang. Som leder må du bli mer bevisst på det økende gapet, og tilby kunnskap og aktiviteter som tiltrekker seg begge leirene.

2. Økt fokus på psykisk helse

Arbeidsgivere er nødt til å ta økningen i psykiske lidelser på alvor. Ledelse må være basert på et helhetlig perspektiv. Etter hvert som flere og flere ledere forstår hvor viktig det er, vil de gjøre flere helsefremmende tiltak. Som leder må du sette deg inn i hva som ivaretar mental, fysisk og organisatorisk helse fra et samfunnsperspektiv.

3. Mål resultater

Mange bruker skrittellere, blodtrykksmålere og søvnovervåking for å holde oversikt over egen helse. Selskaper som Neko Health tilbyr kroppsskanning og blodanalyse for å proaktivt oppdage fremtidige sykdommer. De mener at en årlig helsesjekk er like naturlig som en service på bilen. Det er på høy tid at bedrifter setter opp KPI-er der helse inkluderes i resultatene.

4. Lengre levetid

Det blir stadig mer populært å dø ung så sent som mulig. Dette betyr at vi må endre organisasjonene våre fordi flere ansatte vil ønske å jobbe lenger. I dag jobber én av tre pensjonister etter pensjonsalder, viser en ny studie fra Göteborgs Universitet.

5. Velværegodtgjørelse

For å forbedre helse og velvære til de ansatte, bør arbeidsgivere ta ansvar for å fremme fysisk aktivitet og restitusjon i løpet av arbeidsdagen. Dette kan gjøres ved å oppfordre til bevegelse eller arbeidspauser til faste tidspunkt. I tillegg kan det lønnes seg å tilby velværegodtgjørelse som kan brukes på for eksempel treningssenter eller på massasje. 

6. Mer kjærlighet

Siden du tilbringer mange av dine våkne timer på jobb, kan du ikke være i et kjærlighetsløst miljø. Stadig mer forskning viser viktigheten av klemming. Det gjør oss mer stressbestandige og mer motstandsdyktige mot forkjølelse og infeksjoner. Det handler om å gjøre det varme, menneskelige, lidenskapelige og lojale til en større del av selskapets miljø. Det er viktigere enn noen gang nå som vi jobber så mye eksternt.

7. Individuell helse

Vi blir stadig mer klar over at "one size" ikke passer alle. I 2024 vil de personlige rådene eksplodere, ikke minst ved hjelp av AI i form av virtuelle helsecoacher, skreddersydde behandlings-, trenings- og ernæringsprogrammer, mens ulike apper og helsedingser som Apple Watch stadig fokuserer mer på helse. Fremover kan du for eksempel måle din biologiske alder og deretter optimalisere helsen din basert på livsvalgene du vil gjøre og hva du trenger, basert på din unike DNA-sammensetning.

 

8. Få en god natts søvn og dagslys

Nye forskningsresultater har dukket opp, og vi snakker ikke lenger bare om antall timer, men også om søvnkvalitet. Søvnrelatert fokus inkluderer viktigheten av dagslys og å tilbringe tid utendørs, helst tidlig på dagen. I tillegg er det viktig å ha en god døgnrytme der du legger deg og står opp til omtrent samme tid.

Tekst: Cecilie Hammernes  Illustrasjon: Istock.com Kilde: Chef.se