Som leder skal du ha helikoptersyn og se hvor i virksomheten det må settes inn handlinger. Men i et miljø med høyt tempo, sosiale medier, smarttelefoner og surr fra et åpent kontorlandskap, blir du lett dratt inn i en tilstand hvor du stadig håndterer problemer, her og nå, og blir avbrutt.

Det svekker din fokusmuskel, det vil si din evne til å målrette og samle din oppmerksomhet.

”Ledere er utsatte for mer informasjonsstrøm i dag, som innebærer at mer kraft og energi går til å avgrense og vite hvor man skal. Når trykket ved å sortere informasjon stiger, øker risikoen for at du sløser det med å ha mange baller i luften i stedet for å velge. Det gjør deg mer splittet og mindre fokusert”, sier Cecilia Duberg, psykolog og spesialisert innen området presentasjon og lederskap. 

Utenom den velkjente metoden om å avsette tid hver dag til å lese e-posten grundig i stedet for å splitte oppmerksomheten hele dagen, har Cecilia Duberg et mer uvanlig tips for å øke fokuset – å ta en informasjons-detox.

Det innebærer i korthet at du i løpet av en uke slår av mobil, data og unngår aviser og TV.

”En slik uke er nesten alltid harmløs og fører til at man forstår hvor bra man klarer seg uten all informasjonen. Mange får også en innsikt om at tid finnes, at vi skaper vår egen virkelighet og at vi tar bedre beslutninger når vi har færre fokuspunkter i luften”, sier hun.

Tre måter å styrke din fokus på:

1.Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet optimerer hjernens funksjoner, nøytraliserer stress, øker mental gjenhenting og gjør deg mer positiv. Det gjør det lettere å klare å være fokusert på de rette tingene, uten å la tankene vandre. Legg inn en time aktivitet hver dag. Om det er vanskelig å få tiden til å strekke til, kan det være en god ide å sykle eller gå til jobben.

2.Minimeditasjon

Ta pauser under dagen for å skjerpe sinnet. Noen minutter kan gjøre en stor forskjell. Sett deg på et rolig sted, eller bruk tiden på bussen eller i køen. Senk skuldrene. Forankre deg i nuet ved å fokusere på pust, dufter, lyd og andre inntrykk. Gå deretter videre i dagen med et mer stabilt sinn.

3.Kloke rutiner

Start dagen på en god måte, uten stress. Spis frokost i ro og fred, før du kaster deg over telefonen og laptopen. Da legger du grunnlaget for en fokusert, samlet og meningsfull dag. Fortsett deretter med faste tidspunkter for når du leser og svarer på e-poster. Ha samme rutiner for sosiale medier.

kilde: chef.se