Kommentar ved Ellen Mowinckel Daleng, rådgiver og kursholder innen smidig ledelse, OKR og digital samhandling.

Digital kultur skapes ikke bare av det vi sier, men av det vi gjør – og hvordan vi gjør det. I fravær av felles pauserom og korridorsamtaler tolkes de digitale signalene du sender. Når du ikke kan balansere kommunikasjonen din med et smil i gangen eller en liten kommentar ved kaffemaskinen, får selv små handlinger – eller fraværet av dem – uforholdsmessig stor betydning og påvirkning på kulturen. Når du som leder svarer på e-poster kl. 22:30, ikke besvarer meldinger eller logger av Teams-møtet før tiden fordi du har overlappende møter, kommuniserer du mer enn du tror. 

Og ja – folk legger merke til det.

Digital selvledelse – måten du organiserer og uttrykker deg på digitalt – setter tonen for samhandling i hele teamet. Selvledelse smitter. Og i den digitale kulturen skjer smitten raskere enn noen gang.

Ellen Mowinckel Daleng. Foto: Computas Opus. 

Selvledelse gir psykologisk trygghet

Selvledelse handler ikke om å være perfekt eller effektiv hele tiden. Men din evne til å lede deg selv gir teamet tillatelse til å gjøre det samme. Når du er tydelig på prioriteringer, viser digital tilstedeværelse i arbeidstiden, kommuniserer forutsigbart og ryddig med varme og respekt, styrker du psykologisk trygghet. Når du viser at du er et helt menneske også i en digital kontekst, blir det lettere for andre å være det.

Utfordringen er at den emosjonelle smitten – det at følelser og stemninger spres i team – er mer krevende å navigere digitalt. Når vi ikke deler fysisk rom, mister vi mye av det ikke-verbale. Små signaler forsterkes. En kortfattet melding kan tolkes som irritasjon. Et Teams-møte uten kamera kan oppleves som mangel på interesse. Derfor må vi som ledere være ekstra bevisste på hvordan vi agerer og kommuniserer i digitale kanaler. 

Og vi må være særdeles lydhøre.

For selvledelse handler også om selvrefleksjon. I digitale omgivelser mister vi ofte de spontane reaksjonene som gir oss innsikt. Gjør det derfor til en vane å spørre teamet om tilbakemeldinger. For eksempel kan du avslutte digitale møter med en runde: «Hva kunne gjort møtet bedre?» Det tar to minutter, men gir verdifulle signaler og bygger en kultur for åpenhet og forbedring. Å stoppe opp og stille seg selv og andre spørsmål som «Hva kunne jeg gjort annerledes?» er en investering i bedre lederskap. Selvrefleksjon gir ikke bare økt selvinnsikt – det skjerper evnen din til å ta bedre beslutninger og justere kursen i tide.

“Livet forstås baklengs, men må leves forlengs.”  

- Søren Kierkegaard

Innfør digitale ritualer

For team som samhandler mye digitalt, kan det være nyttig med faste ritualer. Det bygger samhold, engasjement og kultur. Et eksempel er å starte ukens første møte med en innsjekk der alle svarer på et felles spørsmål, som «Hva gleder du deg til denne uka?», eller avslutte uka med «Hva utfordret deg?» Dette gir ikke bare innsikt, men aktiverer møtedeltakerne og bygger relasjoner. Andre ritualer kan være felles fokustid, ukentlig “show & tell”, faste morgenprater eller kaffemøter. Og for all del - glem ikke feiringene av merkedager eller mål som er nådd selv om dere ikke er samlet fysisk. Emojis og digital applaus lever i beste velgående, og fungerer utmerket på den digitale arbeidsplassen.

Å lede og bygge kultur digitalt krever intensjon og bevisst tilrettelegging. Reflekter rundt hva du ønsker å oppnå, og start med deg selv. Bare slik kan du gjøre andre gode.

Computas Opus holder kurset "Slik lykkes du med selvorganiserende team" - for ledere og team som ønsker å lære mer om god struktur og praktiske metoder for moderne teamarbeid.

Tips for å styrke digital kultur

  • Start i det små – velg ett nytt digitalt ritual du tester i to uker. 
  • Sett tonen med dine egne vaner – vær tilstede digitalt med tydelig prioritering og kommunikasjon. 
  • Spør etter tilbakemelding ofte – det bygger trygghet.
  • Bruk visuelle verktøy som Miro eller Confluence til å samskape og utforske idéer sammen.
  • Inviter til mening – la teamet reflektere over hvorfor de gjør det de gjør.