Andersen har en krevende jobb som daglig leder/eiendomsdirektør i Kongsberg Kommunale Eiendom. Man kunne tro det var fristende å bare være student en stund, og slippe alle de daglige avgjørelsene som må tas.

– Jeg har ikke noe behov for å gå inn i en studentboble og ta fri fra jobben. Hele poenget for meg er at studiet må fungere med jobben min og livet ellers, og det gjør det. Det er jo sånn i arbeidslivet også, at man løser flere oppgaver samtidig.

Velger master-moduler selv

Nå var ikke Andersen skråsikker på at det ville fungere så godt som det faktisk gjør. Derfor testet han ut den samlingsbasert modellen med et årsstudium i ledelse i fjor.

Det fungerte så bra at han bestemte seg for å starte på en master. Den består av tre frittstående moduler, som han velger selv.

– En av grunnene til at studiet fungerer så godt, er at jeg hele tiden får input til det jeg står midt oppe i på jobb. Jeg opplever studiet både som avkobling og påkobling, fordi jeg hele tiden lærer noe nytt, som jeg har bruk for.

Fin nærhet til foreleserne

Geir Øystein Andersen har også tatt noen studiepoeng ved BI, men valgte Executive Master of Management ved USN.

– USN er nær og desentralisert. For meg som en samfunnsengasjert borger er det fint å studere i nærheten. Jeg bor og jobber på Kongsberg, og trenger bare ta toget til Drammen. Dessuten er det ikke så store forhold her, og det er en fin nærhet mellom foreleserne og oss som studerer her.

Kan du si litt mer om hvordan studiet faktisk foregår?

– Vi har samlinger på campus Drammen over tre dager. Da er det en kombinasjon av felles forelesning, erfaringsutveksling og gruppearbeid. Jeg lærer mye av å utveksle erfaringer med andre studenter, og mange av dem har lederstillinger slik som jeg. Mellom samlingene jobber vi med oppgaver, og det skjer også i grupper. Når du er i en gruppe, føler du en ekstra forpliktelse til å bidra. Jeg opplever det som et positivt press. Studiet er godt lagt til rette for at jeg kan hente inspirasjon, utvikle kompetansen min og kombinere det med krevende arbeid. 

Hva synes du er viktig å tenke over, for en som vurderer Executive Master of Management?

– Det er lett å tenke at dette er krevende, og at man kanskje ikke orker det ved siden av jobb. Men husk at du ikke bare legger arbeid inn. Du får også noe tilbake. Jeg vil si at innsatsen svarer seg. Allerede etter første semester har jeg fått verktøy herfra, som jeg kan bruke i jobben min. Det er faktisk viktig for meg at arbeidsgiveren min skal komme ut i pluss, sier Geir Øystein Andersen. I likhet med mange andre i samme situasjon får han bekostet kursavgiften av arbeidsgiver, men tiden må han sjonglere selv.

– Det krever god planlegging, men heldigvis er studiet lagt opp sånn at det er mulig å planlegge lang tid i forveien.

Geir-Oystein-Andersen-web-2.jpg (article).jpg

KUNNSKAP TILBAKE TIL JOBBEN: Geir Øystein Andersen sier hele poenget er å kunne ta Executive Master of Management mens han er i jobb. (Foto Jan-Henrik Kulberg)

Studiet går rett inn i arbeidshverdagen

Geir Øystein Andersen har valgt å starte med emnet «Strategi», som er et tema han synes er veldig spennende.

– Det var nok en trigger for meg at jeg kunne gå rett på strategi-emnet. Det går rett inn i jobbhverdagen min. Vi lærer om forskjellige typer prosesser i forhold til å oppnå strategiske resultater. Vi jobber med å se egen virksomhet i forhold til omgivelsene, og ikke minst å bli mer bevisst på styrker og svakheter ved egen organisasjon, og å bruke erfaring fra tidligere prosesser.

Hvorfor ønsket du mer utdanning?

– Jeg synes det er en fin måte å bli inspirert på, og det gjør at jeg kan utvikle meg videre. I tillegg får jeg formalisert den realkompetansen jeg har tilegnet meg gjennom mange år i yrkeslivet. Det er gøy og inspirerende å kunne sitte litt på skolebenken igjen, etter noen år i yrkeslivet. Noen forelesninger er som en åpenbaring, fordi jeg kobler det jeg lærer opp mot mine egne erfaringer, og ser dem fra en ny vinkel. Jeg har mange knagger jeg kan henge den nye kunnskapen på.

Velg tre av følgende emner for å oppnå graden Executive Master of Management

TEKST: JAN-HENRIK KULBERG