Det er ikke slik at det norske folk sprang dørene av hengslene da forbrukslån ble introdusert. Vi vet alle at denne type lån koster mer enn tradisjonelle banklån, men på samme tid vil ikke vanlige banker låne ut penger uten at de har sikkerhet til langt over pipen, så hva skal folk gjøre?
Forbrukslån er en veldig nyttig løsning for dem som ikke kan, eller ønsker å sette eiendom som sikkerhet og ettersom bankene har skrudd igjen utlånskranen har forbrukslån blitt stadig enklere å søke om.
Mange vil hevde det er alt for lett å søke om forbrukslån, men så lenge bankene ikke er villig til å stille opp har ikke folk så mye valg.
Forbrukslån har så til de grader sin plass i et moderne økonomisk landskap, men man må sette deg godt inn i hva det faktisk er og lære opp folk til å bruke det på en forsvarlig måte.
Hva er et forbrukslån?
Et forbrukslån er et lån som kan tas opp uten sikkerhet. Dette betyr at du ikke trenger å pantsette eiendeler som bolig eller bil for å få lånet innvilget. Lånesummene kan variere fra noen få tusenlapper til flere hundre tusen kroner, avhengig av långiver og din egen økonomiske situasjon.
Forbrukslån tilbys av banker og finansinstitusjoner, og betingelsene varierer mellom ulike tilbydere, særlig når det gjelder renter og gebyrer.
Fordeler med forbrukslån
Forbrukslån har flere fordeler som gjør dem til et attraktivt alternativ for mange mennesker.
Ingen krav om sikkerhet
En av de største fordelene med forbrukslån er at du kan låne penger uten å måtte stille sikkerhet. Dette betyr at selv om du ikke eier bolig eller andre verdifulle eiendeler, har du fortsatt muligheten til å låne penger. Dette kan være en stor hjelp for personer som trenger midler raskt, men som ikke ønsker eller kan pantsette eiendeler.
Fleksibilitet
Når du tar opp et forbrukslån, kan du bruke pengene på hva du vil. Det er ingen begrensninger fra långiverens side, og dette gir deg fleksibilitet til å bruke lånet på det som er viktig for deg, enten det er oppussing av huset, å betale en stor regning eller å finansiere en ferie.
Tilgjengelighet
Forbrukslån er tilgjengelige for de fleste som har en stabil inntekt og en god kredittvurdering. Dette gjør det til en enkel løsning for mange som trenger finansiering, uten de strenge kravene som følger med andre typer lån, som for eksempel boliglån.
Ulemper med forbrukslån
Selv om forbrukslån har mange fordeler, kommer lånet også med en rekke bakdeler som slår spesielt skjevt ut om man ikke skjønner seg godt på lånetypen.
De mest innlysende ulempen med forbrukslån er de høye rentene sammenlignet med andre typer lån som boliglån eller billån. Ettersom forbrukslån ikke krever sikkerhet, kompenserer bankene for denne risikoen ved å kreve høyere rente. Dette betyr at du kan ende opp med å betale betydelig mer tilbake enn det du lånte, spesielt hvis du har en lang nedbetalingstid.
Forbrukslån har langt kortere nedbetalingstid enn for eksempel boliglån og billån. Selv om dette kan hjelpe deg med å bli gjeldfri raskere, kan det også føre til høye månedlige avdrag, noe som kan bli en belastning på din økonomi hvis du ikke planlegger godt nok.
En av de største risikoene ved forbrukslån er at det kan friste folk til å låne mer enn de trenger, eller å bruke pengene på impulskjøp. Nå må folk selvsagt være bevisst på dette og det er til slutt deres ansvar, men det er ikke tvil om at vi i Norge i dag har alt for mange forbruksbanker og mange formelig kaster penger etter lånesøkere.
Forbrukslån kommer ofte med ulike gebyrer som etableringsgebyr og termingebyrer, som kan gjøre lånet dyrere enn du først hadde tenkt. Disse kostnadene kan variere fra långiver til långiver, så det er viktig å være klar over dem før du inngår en avtale.
Ansvarlig bruk av forbrukslån
De som er kritisk til forbrukslån er veldig opptatt av å snakke om alle fallgruvene, men alle lån har sine fallgruver om de misbrukes. Forbrukslån kan være en svært nyttig økonomisk løsning hvis det brukes riktig. Nøkkelen er å lære seg ansvarlig bruk av slike lån, slik at du unngår å havne i en økonomisk felle.
Før du tar opp et forbrukslån, bør du ha en klar plan for hvordan du skal betale det tilbake. Sett opp et budsjett og sørg for at du har råd til de månedlige avdragene. Ikke lån mer enn du trenger, og vær realistisk om hvor mye du kan betale tilbake hver måned uten å belaste økonomien din unødvendig.
Det er viktig å sammenligne ulike lånetilbud før du bestemmer deg for en långiver. Se etter den laveste effektive renten, som inkluderer både renter og gebyrer. Dette gir deg et tydeligere bilde av hva lånet vil koste totalt sett. Det finnes mange sammenligningstjenester på nettet som kan hjelpe deg med å finne de beste lånene med de beste betingelsene.
Å ha flere forbrukslån på en gang kan fort føre til at du mister kontrollen over økonomien din. Hold deg til et lån også når utlånere sender deg mail eller ringer deg og forteller at du er forhåndsgodkjent.