La kroppen få den nødvendige bevegelsen

– Tanken med Pausit Coach er å jobbe systematisk mot en sunnere og mer helsefremmende arbeidshverdag. Vi lanserer nå en helt ny plattform som gjør det mulig å skreddersy løsningen enda mer opp mot hver enkelt bruker, forteller Leif Oscarsson, som representerer Pausit i Norge.

Vil du forebygge stress og fysiske plager? Føle deg frisk og rask på jobben? Kjenne at du får mer energi? Det er ofte ikke så mye som skal til. Det er de små endringene som kan være avgjørende for en bedre hverdag. 

– Ny design og webløsning gjør det superenkelt å komme i gang. Med de nye funksjonene kan man få en mer autentisk følelse av å ha en personlig coach. Du kan få en personlig helsesjekk med «helsestatus», som du følger opp over tid og forbedrer med ulike øvelser og aktiviteter. Yoga og kontorstyrke vil bli nye moduler som implementeres fortløpende.

– I tillegg til de over hundre øvelsene, vil det være muligheter for gruppekonkurranser, «ukens utfordring», og «månedens utfordring» som er gøyale fysiske aktiviteter tilpasset kontoret. Det kommer flere nye moduler med ulike aktiviteter og nye innstillingsmuligheter.

oscrassons4xy sort.jpg

 

Prøv pauseprogrammet gratis her: Pauseprogram - Gratis prøvetid | Pausit - No

Stillesitting kan være farlig

Folkehelseinstituttet – FHI (01.11.23), skriver at for lite fysisk aktivitet og stillesitting kan øke risikoen for sykdommer som hjerteinfarkt, kreft og diabetes. De anbefaler jevnlig fysisk aktivitet. Helsegevinstene er økt livskvalitet, mer glede, mindre smerte, redusert risiko for hjerte- og karsykdom, hjerneslag, høyt blodtrykk, diabetes og kreft. Det er også påvist positiv sammenheng mellom fysisk aktivitet, og mental helse, hukommelse, og søvn. 

– I Pausit har vi tatt uttrykket «sitting is the new smoking» på alvor. Pandemien førte med seg flere hybride arbeidsplasser og digitale hjemmekontor, så mange sitter gjerne lenger når de jobber. Pausit Coach er et enkelt verktøy for å bryte opp stillesittingen, sier Oscarsson. 

– Pausit Coach skal være til hjelp for muskel- og skjelettlidelser, å forebygge fravær, og dempe psykisk stress. Det er ingen tvil om at mye stillesitting kan være helsefarlig. Vi får ofte dårligere ergonomi, og mindre naturlig bevegelse i hverdagen og gjennom arbeidsdagen.

Metabolismen, stoffskiftet, og kroppens forbrenning av næringsstoffer som skal sikre kropp og hjerne tilstrekkelig med energi, reduseres også med mye stillesitting. Det kan gå ut over konsentrasjon og kognitiv yteevne. 

2023-12-01 (6).png

Les også: 11 tips til trening!

Et godt arbeidsmiljø for alle

Det var kiropraktor og osteopat Niklas Palmèr som opprinnelig startet Pausit AB for å motivere kunder til mer bevegelighet. Visjonen er en god jobbhelse og et godt arbeidsmiljø for alle. 

Legen Aili Kristina Hannisdal har skrevet om hvordan vi kan bruke endorfiner og gode følelser, for eksempel med trening og sosiale aktiviteter, til å forebygge helseplager (Cappelen 2020). Hun skriver at psykisk stress over tid er en vesentlig risikofaktor for utvikling av sykdom. Forskning viser at deprimerte har like god effekt av fysisk aktivitet som medikamentell behandling skriver hun. 

– I Pausit snakker vi mye om psykisk stress. Det kan håndteres og forebygges. Programmet har mange avspennings- og pusteøvelser for avkobling og avslapning. Pauseprogrammet kan bidra til å redusere stress og spenninger i kroppen, avslutter Oscarsson.  

2023-12-01 (5).png

 

Noen tips fra han for bedre jobbhelse:

  1. Ta regelmessige pauser for å bevege deg og gjøre tøyningsøvelser. Få kroppen til å slappe av og blodsirkulasjonen aktivert. 
  2. Drikk nok vann og spis sunn «snacks» for å holde forbrenningen og energien oppe. 
  3. Tenk forebyggende og ta opp ting med lederen ved behov. Har dere et godt arbeidsmiljø med nok pauser og aktivitet? Er det mye stillesitting?
  4. Gå i trapper, natur, og ellers så ofte du kan, det gir god energi og bevegelse av mange ledd. 
  5. Gjør det du kan for en sunn og aktiv arbeidsdag. Bevegelse, pusteøvelser og tøyningsøvelser kan bidra til å redusere stress. 

Selv korte aktivitetsøkter har noe for seg. 

Helsefremmende tiltak på arbeidsplassen kan forebygge fravær og helseplager, styrke ansattes helse og livskvalitet, mening, mestring og trivsel på jobben. Setter vi helsen først, kan vi nå lengre sammen. 

Les også: Slik ivaretar du egen jobbhelse med digitalt pauseprogram