Stress må ikke være farlig

Rapporten viser i tillegg at to av tre opplever stress som positivt, én av fire mangler energi etter endt arbeidsdag samt at mange ikke får nok restitusjon eller hjelp til arbeidsoppgavene. Stress trenger i utgangspunktet ikke å være farlig så lenge det ikke vedvarer. Men hvis du hele tiden kjører på uten å ta pauser, vil det før eller siden påvirke helsen negativt. Det kan blant annet resultere i tretthet, depresjon, angst eller problemer med mage, rygg og hjerte.

Les også: Jobb smartere fremfor mer – med mindre stress - ledernytt.no

Finn en balanse

Hvis du sjelden eller aldri finner roen innimellom slagene, mister du etter hvert evnen til å slappe av. Det klassiske er at mange blir syke når de endelig skal ha ferie, fordi de prøver å gi slipp på alt stress. Andre fortsetter å aktivere seg selv intensivt, selv om de egentlig bør ta det med ro.

For å opprettholde stress på et positivt nivå må vi bytte mellom å aktivere det sympatiske nervesystemet, som mobiliserer kroppen, og det parasympatiske, som beroliger.

Her er fem metoder som kan redusere skadelig stress hos medarbeiderne

  1. Sjekk inn med teamet og snakk om hva som har fylt dere med energi, og hva som har tatt energi. Her kan du få viktige signaler om at noen ikke lenger har tid til å fylle på.
  2. La folk få tid til privatliv. Hvis en medarbeider blir stresset av en felles lunsj, la personen i stedet gå ut for å få et pusterom for seg selv.
  3. Gå foran som et godt eksempel. Vis at du er menneskelig. Hvis du selv har jobbet for mye, fortell medarbeiderne at du har forsømt restitusjonen og balansen, men at du nå er tilbake.
  4. Styrk positiv atferd for energipåfyll blant medarbeidere. Hvis du ser en medarbeider ha et rolig øyeblikk på kontoret, la vedkommende få føle at det er helt i orden.
  5. Ta i bruk et verktøy som jevnlig måler medarbeidernes engasjement og humør. Følg opp resultatene og kombiner med samtaler. Dette kan øke den psykologiske tryggheten samtidig som det bygger kultur.

 

Les også: Stresskoden - hvor kommer alt dette stresset egentlig fra? - ledernytt.no

 

Tekst: Cecilie Hammernes  Foto:  Istock.com  Kilde: chef.se