PowerPoint-presentasjonen er klar. Budskapet ditt er tydelig. Du har øvet godt flere ganger hjemme. Men når du endelig skal fremføre presentasjonen din, så er det ingen som ser ut til å bry seg. Noen begynner å fikle med telefonen, mens andre sitter og gjesper, skriver Chef.se.

Hva gjør du feil? Kanskje du gjør en av de syv feiltrinnene som nettstedet PR Daily advarer om. Her er de:

1. «Jeg har ikke hatt tid til å forberede meg, men...»

Hvorfor er dette galt? Vel, det er litt arrogant. Du signaliserer at mottakerne ikke er verdt din forberedelse. Ja det er synd at du ikke har hatt tid til å forberede deg, men bare gjør ditt beste etter forholdene.

2. «Jeg vet at jeg bare har noen få minutter igjen, men jeg skal bare gå gjennom disse 15 bildene kjapt».

Hva er feil med dette? Ingen bryr seg om de siste bildene blir stormet gjennom kjapt. Husk at presentasjonen ikke står og faller på PowerPoint-bildene dine. Det viktigste er at du får fram budskapet.

3. «Jeg ber om unnskyldning for disse tekniske problemene...»

Hvorfor er dette dumt? I presentasjonen inngår det også å kontrollere det tekniske på forhånd. Legg inn ti minutter før presentasjonen begynner for å forberede oppkoblingen til prosjektor, eller for å logge seg inn på det lokale nettverket. Hvis teknologien virkelig slår seg vrang, så kjør presentasjonen uten og fortsett videre muntlig.

4. «Jeg har mange punkter å gå gjennom, så det er best at jeg setter i gang.»

Her vil publikum forvente å bli lei før du engang har startet. Når du sier at du skal gå gjennom en lang rekke med punkter, får man følelsen av at informasjonen ikke kommer til å være så tydelig. Hvis du mistenker at du kanskje har mange poeng, bør du vurdere å stryke noen på forhånd.

5. «Dere kan sannsynligvis ikke lese dette, men...»

Ikke bruk bilder hvor skriften er så liten at publikum ikke kan lese teksten. Hvis du har dette problemet, fortell publium hva som står skrevet med dine egne ord. Husk å gjør om PowerPoint presentasjonen til neste gang.

6. «Her kan dere tydelig se hvordan...»

Dette kombineres ofte med en graf eller et slags diagram. Det er trolig første gang publikum ser diagrammet, så det er ikke klart for dem. Hjelp publikum å tolke bildet.

7. «Noen spørsmål?»

Det er selvsagt bra å åpne opp for spørsmål, men avslutningen din skal være overbevisende. Den skal være tydelig og med en skikkelig punchline. Hvis du avslutter med «noen spørsmål?», så tar du all kraften ut av avslutningen din. Hva bør man gjøre? Si dette før du starter presentasjonen: «Velkommen og still gjerne spørsmål underveis.»


Les også: Hvordan få til skikkelige introduksjoner