OysteinBonvikForside_450x651.jpg

– Det er vanskelig å skjønne hvorfor noen skulle ønske å utsette seg for en lederjobb. Den kan jo både ta knekken på karrieren din og i verste fall være direkte helseskadelig, sier forfatter Øystein Bonvik.

I boken Frist meg ikke inn i ledelse forteller Bonvik – som var en helt vanlig leder i en helt vanlig norsk virksomhet – om egne og andres feilslåtte lederambisjoner og hvor galt det kan gå både for de som skal ledes og lederen selv når lederen ikke er egnet for sjefsjobben.

– Jeg tror faktisk ikke det er skrevet en slik bok før. All litteratur om ledelse handler jo heller om hvordan du kan bli sjef eller hvordan du lykkes som leder. Det er ingen som argumenterer for hvorfor du bør la være, og til og med gir deg oppskriften på hvordan du kan unngå det, sier forfatteren.

Ifølge forlaget er Frist meg ikke inn i ledelse en leservennlig, reflektert og humoristisk blanding av forfatterens erfaringer, rådende ledelsesteorier og forskning. Bonvik er opptatt av hva det er som gjør at så mange vil bli ledere, hvorfor de fleste av oss bør la være og hvilke gode alternativer et moderne karrieremenneske heller kan oppsøke.

– Jeg har valgt å være ærlig med hvorfor jeg, på godt og vondt, ikke burde ha hatt en lederjobb, og tror nok mange vil kjenne seg igjen i beskrivelsene. Jeg er også tydelig på hva jeg mener det er som gjør denne rollen såpass håpløs for mange av oss, inkludert alt fra eget ego til de mange intrigemakerne som herjer enkelte arbeidsplasser, sier Bonvik.

Han mener boken passer bra for de som vurderer å bli leder, de som er ulykkelige i rollen og de som kanskje skal overtale noen til å unngå den. Han tror den også kan være nyttig lesning for velfungerende ledere som er nysgjerrige på andres opplevelser, de som skal rekruttere ledere og ansatte som lurer på hvordan verden kan se ut fra sjefsstolen.