Når du ikke er på ditt beste, mentalt, følelsesmessig eller fysisk, vinner vanligvis impulsiviteten. Da er det mer fristende å heller svare på en kundeklage i morgen. Og når alarmen ringer klokken seks, er det mer fristende å slumre og hoppe over morgentreningen.

10-10-10-regelen

Hvis du vil at ditt fremtidige selv skal være smartere og mer vellykket, kan du bruke 10-10-10-regelen til de valgene du tar. Før du tar en beslutning, still deg selv tre spørsmål:

  • 10 minutter fra nå, hva vil jeg føle om denne avgjørelsen?
  • 10 måneder fra nå, hva vil jeg føle om denne avgjørelsen?
  • 10 år fra nå, hva vil jeg føle om denne avgjørelsen?

Bedre beslutninger gir bedre resultater

Det er lett å føle seg fornøyd med en beslutning 10 minutter fra nå, spesielt hvis det involverer øyeblikkelig tilfredsstillelse eller konfliktunngåelse. Men forskning viser at folk med større nåtid-fremtidig-kontinuitet har en tendens til å trene mer, de er mer økonomiske, har en mer etisk tankegang og en bedre livstilfredshet.

En studie viser også at når folk er bedre knyttet til deres fremtidige selv, har de en forbedret evne til å gjenkjenne konsekvensene av deres nåværende beslutninger på deres fremtidige selv, noe som gjør at de mest sannsynlig vil ta tak i denne atferden.

Les også: Vil du redusere sjansen for å ta feil beslutninger? - ledernytt.no

Starter med det du gjør i dag

Hvis det for eksempel er en uoverensstemmelse mellom to ansatte, vil det, ti minutter senere, føles greit å overse det. Men, ti måneder fra nå, når kranglingen har eskalert og spredt seg til de andre ansatte, vil du ønske at du tok tak i problemet med en gang. Og ti år fra nå vil flere av dine ansatte fortsatt huske den dårlige håndteringen av diskusjonen og eksemplet du ikke satte.

Hvem du vil være 10 måneder fra nå, og 10 år fra nå, starter med hver beslutning du tar – og handling du gjør – i dag. Det er konsistens som gir langsiktige resultater, og derfor vil alt du bestemmer deg for i dag, enten fungere for eller mot målene du har for den fremtidige deg.

Tekst: Redaksjonen i LederNytt  Foto: Istock.com  Kilde: Inc.com