I mange år har leger forsøkt å hjelpe oss med å forstå at det å ikke få nok søvn, har store konsekvenser for menneskekroppen, som vektøkning, kviser, økt sykdomsanfall, og hovne øyne. Men måten dårlig søvn ødelegger for hjernen på, resulterer ikke bare i fysiske advarsler.

Beviset på utilstrekkelig søvn avslører også seg selv ved måten vi oppfører oss på.

1. Du finner deg selv i diskusjoner eller havner oftere i konflikt.

For lite søvn påvirker humøret negativt og gjør deg mer utsatt for problemer som depresjon, i tillegg til at du kan bli mer sensitiv til dagligdagse hendelser. Videre mener forskere at for lite søvn kan redusere impulskontrollen. Med det, kan det bli mye vanskeligere å svare med høflighet eller tenke deg om før du sier noe som kan gi deg problemer.

2. Folk spør deg stadig om avklaring eller ser ut til å stille spørsmål ved dine avgjørelser.

For lite søvn påvirker hjernens evne til å bearbeide informasjon og til å fokusere. Dette, kombinert med dårlig emosjonell regulering, kan føre til dårlige vurderinger og at du tar avgjørelser uten å se nøye nok på alle data. En studie fra 2009, for eksempel, fant at nøyaktighet i oppgaver som krevde at man måtte ta avgjørelser, var 2,4 prosent hos de med lite søvn, sammenlignet med 4,3 prosent hos de uthvilte individene.

3. Du har blitt litt av en kløne.

God koordinasjon krever faktisk en stor mengde med mental bearbeiding, siden hjernen må bestemme nøyaktig hvor du er i verden på grunnlag av sanseinformasjon, og den sender tonnevis av meldinger gjennom kroppen for å hjelpe deg med stabilitet, bevegelse og reaksjon. Når du er trøtt, har hjernen problemer med å holde tritt med disse kravene. Dårlig fokus og oppmerksomhet kan gjøre at motoriske vanskeligheter blir enda verre.

4. Du går over materiale igjen og igjen.

Siden mangel på søvn påvirker kognisjon og fokus, er det vanskeligere å forstå informasjon eller å huske den. Du må kanskje spørre om andre kan gjenta det de sa fordi du utilsiktet koblet ut på grunn av trøtthet. Det å ta notater blir en besettelse siden du ikke husker det som er skrevet ned, og selv da trenger du Google-kalender, stavekontroll, og andre verktøy for å kunne opprettholde kontrollen. Det kan være du også opplever at du bruker lenger tid på å huske poengene til en presentasjon, eller at du er nødt til å lese det samme avsnittet flere ganger før noe av innholdet begynner å synke inn.

5. Du bruker mer penger for å kunne gjøre mindre.

Nedsatt impulskontroll kan gjøre at det blir lettere for deg å generelt bruke for mye penger. Og når du er trøtt, vil du også mest sannsynlig føle at du ikke har energien eller at du ikke bryr deg med å ta deg av enkle oppgaver på egenhånd. Resultatet? Du bruker masse tid på kafeen fordi du velger å ikke smøre matpakke, eller du begynner å se etter tjenester som dagligvarelevering eller vaskehjelp. Du forteller deg selv at helsen og tiden din er verdt det, men for å betale for tjenestene må du tilbake til jobb, og du stresser på grunn av regninger, og deretter ... ikke noe søvn.

6. Du gir gode muligheter videre.

Når du har nådd din fysiske grense, i det sekundet noen da foreslår at du skal ta på deg enda et ansvar eller å prøve noe nytt for din karriere, trekker du deg tilbake som en skilpadde trekker seg inn i skallet sitt. Det kan være du forstår at du har en god mulighet foran deg, men du overbeviser deg selv om at du er fornøyd eller at du ikke trenger det fordi, ubevisst, tåler du ikke tanken på å ta på deg enda mer. Mens man er ganske betinget til å se det å jobbe til sent på kveld, eller å komme seg opp før sola, som en forutsetning for eksepsjonell forretningslederskap og suksess, er søvn i realiteten ikke et valg.

Å roe ned og faktisk få den hvilen som kroppen din forteller at er best for deg, er noe av det mest konkurransedyktige og smarteste du kan gjøre! Sett grensen og finn puten din, for i det lange løp gjør du deg selv en tjeneste.

Les også: 10 tips for å bli mer effektiv som leder

Tekst: Cecilie Hammernes / kilde: Inc.com / foto: Istock.com