Her er fem teknikker for å bli en bedre lytter:

1. Åpne opp kroppsspråket ditt. Kroppspråket ditt avslører både om du er interessert eller uinteressert i en historie. Når du lytter aktivt til noen, len deg fremover og få øyekontakt. Et enkelt smil og et nikk i ny og ne viser at du er interessert og engasjert.

I situasjoner hvor du føler deg litt ukomfortabel kan man ha en tendens til å legge armene i kors, putte hendene i lommene eller vise andre former for nervøs adferd. Disse fysiske barrierene kan hindre andre fra å nærme seg deg.

2. Hold deg engasjert. Hvis du er et folksomt sted, fokuser mer på personen du er med og mindre på hva som skjer rundt deg. Tilsvarende, hvis du er på telefonen, snu ryggen til datamaskinen og gi personen din fulle oppmerksomhet. Når du er distrahert av teknologi, kan den du prater med føle seg uviktig.

3. Motstå trangen til å avbryte. Det kan være fristende å avslutte noens setning for å vise at du forstår hva de mener, men det kan fremstå som uhøflig. Lytting bygger tillit. Hvis du avbryter noen, selv om du har gode intensjoner, forhindrer du den som snakker til å fullt ut uttrykke sine følelser eller meninger. For å hindre at du avbryter noen, ta pause i noen sekunder før du svarer.

4. Still spørsmål. De to mektigste ordene i en setning er “fortell meg”. Det gir en god følelse når du stiller relevante spørsmål og viser at du lytter til deres svar. Hvis du tar en aktiv interesse i andres liv, vil de gjengjelde tjenesten.

Åpne spørsmål er den beste muligheten for å få folk til å utdype et gitt tema og vil gjøre at samtalen flyter jevnt. Hvis du ikke forstår poenget som blir gjort, be om en avklaring eller konkrete eksempler.

5. Øv på empatisk lytting. Ikke bare lytt med ørene dine. Lytt også med øynene og hjertet. Du trenger ikke nødvendigvis være enig med den som snakker, men forestill deg hva han eller hun føler.  Sett deg i en annen persons sko for å forstå deres synspunkter fullt ut.

Uheldigvis er det mange som ikke lytter for å forstå, men for å svare. Ikke fokuser på hva du skal si neste gang. Det er distraherende og hindrer samtalen. Fokuser på den som forteller. Spør deg selv: “Hvordan ville jeg følt det hvis dette skjedde med meg?”. Når du har forstått akkurat hva personen mener, kan du gi et gjennomtenkt svar.

Kilde: sjef.se