Segal mener du vil oppleve en følelsesmessig vekst med mer emosjonell intelligens, og at dette vil lede til mer energi, mindre sykdom og økt vitalitet. Unngå å kvele eller døyve følelser. Få dem opp i lyset så de kan bearbeides og bli til kilder for vekst og læring.

Noen velger å døyve følelser, men det finnes andre måter å gjøre opp utfordringer på. Med dypere erfaringer kan du få bedre kontakt med deg selv og andre, som gir et rikere liv. «Ved å kvele og døyve følelsene, begynte vi å skille kroppen fra sinnet», skriver Segal.

Hvordan utvikle emosjonell bevissthet

1 Ta vare på kroppen din

Få nok hvile, gjerne 8 timer søvn hver natt. Med mindre enn syv og en halv time mener Segal at du ikke vil fungere optimalt. Tren, strekk ut, beveg deg og bygg styrke. 20-30 minutters trening en eller to ganger om dagen vil øke fysisk og emosjonell bevissthet. Det du spiser virker inn på hvordan du føler deg emosjonelt, mentalt og fysisk. Å spise for mye eller gal mat dulmer oppfatningsevnen og den emosjonelle bevisstheten.

2 Let etter følelser i kroppen, ikke hodet

Følelsene snakker til deg gjennom innvollene og muskulaturen i kroppen din.

3 Bygg opp emosjonell muskulatur hver dag ved å ta deg tid til å fokusere på emosjonell erfaring

Lev i øyeblikket ved å opprettholde emosjonell bevissthet i hverdagen.

4 Aksepter alt du føler

Du kan godta følelser som du ikke nødvendigvis gleder deg over hvis du holder deg utenfor hodet og i den fysiske opplevelsen. Ved å akseptere det du føler, kombinerer du EQ med IQ.

5 Åpne hjertet ditt for andre

Ta med deg den kapasiteten du har for å føle inn i dine relasjoner i arbeidsliv, kjærlighet, vennskap og familie. La følelsene dine være i samklang med andres.

6 Gå til handling- gjør ting som får deg til å føle deg nyttig og nærværende

La følelsene dine inspirere handlingene dine og påvirke dine valg.  

7 Lytt med innlevelsesevnen

Lytt til følelsene bak ord. Lytt med hele kroppen: øyne, øre, hjerte og magen.

8 Fortell hva du føler

La beskjeder fra hjertet trenge gjennom intellektuelle barrierer. Følelser er en kilde til styrke.

9 Bruk endring som en anledning til å vokse

Du kan bruke lidenskap som energi til fortsatt vekst og dører til helbredelse.

10 Ta med deg en dose humor hvor du enn går

Latter gir balanse til hodet og hjertet.

Segal har fått tilbakemeldinger fra mennesker som har omformet sitt liv og syn på livet med mer emosjonell intelligens. Personlig har hun også erfart kraften som emosjonell intelligens har til å hjelpe over tap. Hun mener du vil oppleve en følelsesmessig vekst med mer emosjonell intelligens, og at det vil lede til mer energi, mindre sykdom og økt vitalitet.

Tekst: Anne Marie Monsen

Kilde: Emosjonell intelligens- lytt til kroppens signaler og utnytt dine følelsesmessige ressurser. Hilt & Hansteen 1999.