Noen mennesker har man bare ikke kjemi med i det hele tatt. Andre ser man på som en venn, helt til de plutselig tar æren for en idé som egentlig var din eller snakker dårlig om deg bak din rygg. Dette er en såkalt «frenemy», og disse personene får deg til å måtte balansere en utfordrende middelvei mellom venn og fiende. Du vet at du ikke kan stole på dem, men du må fortsatt jobbe med dem.

Her er noen tips til hvordan du kan unngå eller redusere unødvendige uenigheter med din «frenemy».

Likhet, sårbarhet og fellesskap

Det er tre ting du kan gjøre hvis du havner i en «frenemy»-situasjon:

  • Legg vekt på likhet. Hvis du prøver å bli venn med noen, bruk det dere har til felles. Jo mer narsissistiske tendenser en person har, desto bedre fungerer dette. Da vil det være vanskeligere for dem å mislike deg.
  • Vis sårbarhet. Det kan føles vanskelig å fortelle noen at du ikke liker måten de har behandlet deg på. Men det kan imidlertid også bane vei for et bedre samarbeid. Hvis personen har empati, vil de tenke seg om og oppføre seg bedre.
  • Fremhev fellesskapsfølelse. Folk som ikke tenker på hvordan deres handlinger påvirker andre, er kanskje ikke vant til å motta empati. Hvis du viser empati overfor en «frenemy», kan de få en følelse av fellesskap, og dermed behandle deg bedre.

Les også: Hva kjennetegner en narsissistisk leder eller medarbeider – og hva skjer i organisasjonen rundt slike personer? - ledernytt.no

Kan en «frenemy» være til nytte?

Siden du allkevel er nødt til å jobbe med en «frenemy», kan du imidlertid velge å se dem i et nytt lys ved å forstå at de også kan være til nytte for deg:

1. Tvinger deg til å styrke deg selv

Det kan hende at en «frenemy» har oppført seg dårlig mot deg fordi de prøver å heve seg selv eller for å bli forfremmet. Ikke synk til deres nivå, men jobb for å bli enda bedre i det du selv leverer. Hvis de ikke kan ta deg igjen, så vil de heller ikke prøve å klatre over deg.

2. Gjør deg mer årvåken

En «frenemy» kan skape en «gnist av paranoia», som presser deg til å være mer samvittighetsfull i både arbeidet du produserer og den strategiske veiledningen du tilbyr. Det kan få deg til å ta mer hensyn og vurdere det du gjør ekstra nøye. Den ekstra påpasseligheten vil styrke omdømmet ditt ytterligere.

3. Påvirker alle relasjoner

Gjennom å lære seg å jobbe med «frenemies», vil du bli bedre trent på å håndtere de aller fleste relasjoner. Har du en vanskelig kunde eller leverandør? Bruk knepene du har lært; finn likheter dere har og/eller uttrykk empati for dem slik at samarbeidet blir bedre. Til syvende og sist vil det gagne både deg selv og bedriften.

Les også: Vi trenger alle typer mennesker på en arbeidsplass; også bedreviteren, tidstyven og primadonnaen - ledernytt.no

Tekst: Redaksjonen i Ledernytt  Foto: Istock.com  Kilde: Success.com