Prøve igjen, aldri miste motet, aldri gå tom for gode ideer?
Mange har forsøkt å sette ord på «det lille ekstra» som skaper suksess. Den amerikanske psykologen Angela Lee Duckworth kaller det GRIT.

Et mye omtalt TED-foredrag forteller Duckworth hvordan hun startet sin karriere som lærer da hun var 27 år i New York. Og la merke til at pensumet hun underviste var for lite krevende for enkelte av elevene. Det var ikke de som hadde naturlig talent som krevde å få mer utfordrende oppgaver. Det var de som hadde naturlig evne til å jobbe mye hardere enn alle andre.

Duckworth sa opp lærerjobben, og satte seg på skolebenken for å studere psykologi. I en studie som pågår fortsatt, har hun fulgt en rekke personer som virkelig har lyktes i ulike roller. Alt fra selgere i store selskaper til offiserer i militæret. Forskningen har så langt ledet til følgende konklusjon: De som lykkes, har GRIT!

På engelsk er ordet definert som «fasthet av karakter; ukuelig ånd.» Duckworth har laget sin egen definisjon, som sier at de som besitter GRIT har stor «utholdenhet og lidenskap for sine langsiktige mål». Slik jeg ser det, kan det også beskrives som å ha enorm mental kondisjon.

GRIT er IKKE er noe du er født med – eller uten. Ifølge Duckworth kan det trenes opp. Hvordan ligger du an? Ta en kikk på listen over egenskaper og handlingsmønstre som kjennetegner folk med Grit.

1. Du har kontroll på følelsene dine
Det er stor forskjell på å ta følelser helt ut av beslutningene du tar, og å ta kontroll over følelsene dine. Positive følelser kan gjøre oss overambisiøse og dumdristige. Negative følelser lamme oss fra å ta gode beslutninger. Kontroll på følelser innebærer å tenke med klart hode.

2. Du stoler på deg selv
Det er ikke alltid fakta er nok til å fortelle deg hva som er lurt å gjøre. Du må vite hva som er rett for nettopp deg. Da lønner det seg at du våger å stole på ditt eget instinkt og magefølelse.

3. Du har lyst til å gi mer enn det du får i retur
Det er ikke alltid du får umiddelbar belønning for jobben du gjør. Men ofte kommer den, etter hvert. Som gründer er det nemlig meget sjelden du ser umiddelbart resultat av jobben du gjør. Å ha tålmodighet og vilje til å gi mer enn du får er en sterk egenskap.

4. Du evner å kunne lede når ingen følger deg
Det er enkelt å ha flyt og mestre ting når alle heier på deg. Å tro på seg selv når ingen backer deg er en skikkelig test på hvorvidt du har GRIT! Skap en sterk holdning til hvordan du vil oppleves under motgang.

5. Du tør ta de samtalene du frykter
Å gjøre ting vi ikke liker er ikke enkelt. Du gleder deg ikke til en samtale du vet blir ubehagelig. Eller til å gjøre valg du vet er bra for deg, men som vil gjøre noen andre misfornøyde. Mange utsetter disse tingene til det uendelige. Mennesker med GRIT gjennomfører uansett lyst eller ulyst.

6. Du fortsetter selv om du feiler
Gir du opp målet straks det begynner å gjøre vondt, eller tenker du at det er da jobben starter? Å jobbe seg gjennom ubehag er en stor del av GRIT.

7. Du er høflig selv om andre ikke er det mot deg
Har du opplevd å stupe ned på noens nivå når de er frekke eller oppfører seg dårlig mot deg? Veldig normalt – men folk med GRIT ser tvers gjennom dette og nekter å la andres smålighet smitte over på seg selv.

8. Du tar ansvar for handlingene dine – alltid!
Om du ikke vedkjenner deg feilene du gjør, har du ikke mye GRIT. Husk at folk mest sannsynlig vil huske deg bedre for hvordan du taklet en utfordring, enn for alle seirene dine.

9. Du liker å levere mer enn forventet
Du sutrer ikke over stort arbeidspress. I stedet tar du det som en utfordring og koser deg med prosessen.

10. Du evner å ha fokus på detaljer selv om du er dødssliten
Det er når vi er slitne vi viser hva som virkelig bor i oss. GRIT handler om å øke kapasiteten til å stå i de vanskelige situasjonene, – og for virkelig å sette ord på det, la meg sitere Maximus i filmen The Gladiator; «det vi gjør i vårt eget liv gir gjenklang inn i evigheten».

Det er sjeldent noen skårer høyt på alle GRIT-punktene.

Men de fleste kan trene seg til å skåre ganske bra på en del av dem. Prøv og øv – kanskje blir en del sider av livet da litt enklere.