Viktigheten av positiv relasjonsenergi

Når en positiv energisk leder løfter andre gjennom autentisk, verdibasert ledelse, ender de opp med å løfte både seg selv og virksomheten. Positive energigivere er opptatt av gode og rettferdige handlinger, som tilgivelse, medfølelse, ydmykhet, vennlighet, tillit, integritet, ærlighet, raushet, takknemlighet og anerkjennelse. Disse menneskene går inn i et rom og får det til å lyse. Alle blir energiske, entusiastiske, inspirerte og knyttet sammen. Dette er delvis fordi gjennom eksponering av relasjonsenergi, øker hormoner som oksytocin og dopamin i hjernen, og på cellenivå i kroppen reduseres betennelse samt at immunitet mot sykdom forbedres.

Den eneste typen energi som ikke reduseres, men som faktisk øker med bruk, er positiv relasjonsenergi. Vi blir sjelden utslitt av å være rundt mennesker som vi har kjærlige, tillitsfulle og støttende forhold til. Positiv relasjonsenergi er selvforsterkende. Lederes evne til å skape relasjonsenergi er faktisk så kraftig at den gir energigivere en ekstraordinær fordel. De kan snu selskaper på randen av konkurs, løse tilsynelatende fortapte situasjoner og gi liv til uengasjerte og utbrente ansatte.

Hva gjør positivt energigivende ledere så vellykkede?

Tiår med forskning viser at positiv relasjonsenergi gir oss næring og gjør oss levende. Behovet for positiv sosial tilknytning er så stort at mangelen på det er verre for helsen din enn røyking, fedme eller høyt blodtrykk, samt at det reduserer levetiden. I motsetning til dette kan positiv sosial tilknytning ikke bare forlenge livet vårt, men også styrke immunforsvaret vårt og redusere forekomsten av angst og depresjon.

Dolly Parton sa en gang: «Hvis handlingene dine inspirerer andre til å drømme mer, lære mer, gjøre mer og bli noe mer, er du en positiv, energigivende leder». Mange studier om positivt lederskap viser at ledere som fokuserer på å bidra til fordel for andre, er betydelig mer effektive enn ledere som fokuserer på personlig prestasjon og suksess. Deres virksomheter og deres ansatte utmerker seg. Den livgivende og positive energien vil fornye seg selv mange ganger, og inspirere til fokus, tillit og oppriktig investering i dine mål.

Les også: Jobbengasjement handler om noe litt annet enn det vi ofte tror. - ledernytt.no

 

Tekst: Cecillie Hammernes  Foto: Istock.com  Kilde: hbr.org