Snart vil kunstig intelligens (AI) være en komponent i alle yrker, stillinger og bransjer verden over. Når maskiner gjør alt, er det mange mennesker som lurer på hva de skal gjøre?

Vil ikke arbeid være noe for mennesker lenger? Hvordan skal vi tjene til livets opphold når maskiner er rimeligere, raskere og smartere enn oss? Maskiner tar ikke pauser eller ferie, de blir ikke syke og de bryr seg ikke om småprat med kolleger om kveldens store fotballkamp.

For mange ser arbeidsfremtiden dyster ut, full av midlertidig arbeid, lave lønninger og et dramatisk klasseskille der teknokratene koser seg på toppen – mens alle andre har lite å se frem til.

Det kan være et tenkelig scenario, men det er ikke et fremtidsbilde vi deler.

Vårt fremtidssyn er svært annerledes og mer optimistisk. Vårt syn er basert på en alternativ tolkning av trender og virkeligheten – samt en annen forståelse av hvordan endring skjer og hvordan mennesker utvikler seg.

Les også: Fremtidens ledelse er en balansekunst - "det er ikke de sterkeste som overlever, ei heller de mest intelligente" - ledernytt.no

 

Dette er virkeligheten

Vårt syn på fremtidens arbeidsliv er basert på følgende:

Arbeid har alltid endret seg. Få om noen i det hele tatt, livnærer seg i dag som telegrafister, sentralbordoperatører, heisoperatører eller bankkasserer. Dette var likevel jobber som sysselsatte tusenvis av mennesker tidligere.

Mye nåværende arbeid er farlig. Millioner av mennesker rundt om i verden gjør arbeid de hater - arbeid som er kjedelig, skittent eller farlig. I stedet for å prøve å holde folk i disse jobbene, bør vi frigjøre dem til å gjøre mer tilfredsstillende, morsommere og mer lukrativt arbeid.

Maskiner trenger mennesker. Maskiner kan gjøre mer, men det er alltid mer å gjøre. Kan en maskin lage seg selv, markedsføre seg selv, selge seg selv? Levere seg selv? Maskiner er verktøy, og verktøy må brukes. Av mennesker.

Ikke undervurder menneskelig fantasi eller oppfinnsomhet. Vår største kvalitet er vår nysgjerrighet. Vi vil vite hva som er rundt neste sving. Hvordan det fungerer. Hva det betyr. Hvordan vi kan gjøre det bedre. I en tid med intelligente maskiner vil mennesket fortsette å ønske å utforske - og lage - det neste. Å gjøre det vil være kilden til nytt arbeid i det uendelige.

Teknologi vil oppgradere alle aspekter av samfunnet. Mange aspekter ved det moderne samfunn er fortsatt langt fra perfekte. Er helsevesenet vårt så bra som det noen gang kommer til å bli? Måten vi utfører banktjenester? Hvordan vi utdanner barna våre? Forsikre husene våre? Går ombord på et fly? Selvfølgelig ikke. Teknologi kommer til å bli sentralt for hvordan vi gjør alt. Og i prosessen gjøre tjenestene og opplevelsene vi ønsker mye, mye bedre.

Teknologi løser - og skaper - problemer. Teknologiverdenens lille hemmelighet er at noen løsninger skaper et problem. Fiks A, og så går B i vranglås. Utvikle C - som er en flott ny ting - og innse at du også har skapt D, som er en uønsket ny ting, som må fikses.

Les også: Endringskompetanse blir sentralt i fremtidens ledelse - ledernytt.no

 

Vil skape massiv sysselsetting

Intelligente maskiner vil løse mange problemer i samfunnet, men ved å gjøre det vil de også skape mange nye problemer som folk må jobbe med å løse. Arbeid som de vil tjene penger på, og som fortsetter for alltid. 

I fremtiden vil arbeid endre seg, men ikke forsvinne. Mange typer jobber vil forsvinne. Mange arbeidstakere vil slite med å tilpasse seg bortfallet av arbeidet de behersker, og å finne det vanskelig å trives med arbeid de ikke forstår.

Derfor gleder vi oss til å se jobbene som vokser frem innenfor de makroøkonomiske, politiske, demografiske, samfunnsmessige, kulturelle, forretningsmessige og teknologiske trendene vi ser i dag. En økende og aldrende befolkning, populisme, miljøvern, migrasjon, automatisering, kvantefysikk, AI, bioteknologi, romforskning, cybersikkerhet og VR vil skape massiv sysselsetting, og gi arbeid til de mange menneskene på kontorer, butikker og fabrikkgulv som er overflødige eller satt ut av spill på grunn av teknologi.

En verden uten arbeid for mennesker er en fiksjon som ikke er nærmere virkeligheten i 2023, enn for 506 år siden - da Thomas Mores bok «Utopia» ble publisert. Teknologi og en verden i stadig utvikling vil gi arbeid i uoverskuelig fremtid.

Les også: Hvordan organisere bedriften for fremtiden? - ledernytt.no

 

Tekst: Anne Sofie Risåsen, Nordensjef i Cognizant.  Foto: Cognizant