Jeg har en datter som har piano som hovedinstrument på musikklinjen på videregående. Det er en krevende linje som medfører mye øving hver dag. Det siste halve året har vært et ork. Etter beste evne har vi forsøkt å motivere henne. Hun får skryt, vi lover belønning, hun setter delmål, vi riser og roser. Vi har brukt alle triksene i boka, men det hjelper ikke. Hun er motivert en liten stund, men havner tilbake i den frustrerte og umotiverte tilstanden. Hun oppnår fortsatt gode resultater, men det er et evig slit for henne og for oss.

Det hun egentlig vil er å bli filmregissør. Det fant hun ut da hun var 13 år. Mye av fritiden bruker hun på å se kritikerroste filmer. Hun skriver notater til hver film. Pengene hun tjener bruker hun på film- og redigeringsutstyr. Hun har startet en filmgruppe i Østfold. Hun har kontaktet alle filmregissører i Norge og fått flere oppdrag som assistent under filminnspillinger. Hun skriver manus, hun filmer og legger ut filmer på YouTube. Hun sprudler som en nyåpnet champagne og er helt oppslukt av temaet når vi snakker om film. Når hun våkner om morgenen skriver hun på manus. Det siste hun gjør før hun legger seg er å redigere et eller annet filmprosjekt.

Min datter er ikke bare motivert for å jobbe med film. Hun er inspirert. Hun bruker ikke all fritiden sin på film fordi hun MÅ. Hun gjør det fordi hun VIL.

Tilsvarende kan vi se på mange arenaer. Noen mennesker er motiverte mens andre er inspirerte.

Ordene inspirasjon og motivasjon brukes ofte om hverandre. I mitt yrke kaller noen seg motivatorer, mens andre kaller seg inspiratorer. Vi holder inspirasjonsforedrag og motivasjonsforedrag.

Er det egentlig noen forskjell?

Hva er motivasjon?

"Motivasjon varer ikke evig - men det gjør heller ikke en dusj. Derfor er det anbefalt å gjøre det daglig”

Zig Ziglar

Motivasjon dreier seg kort fortalt om å fremprovosere en handling om å gjøre noe vi burde gjøre, men som vi kanskje ikke har så lyst til. I alle fall ikke tilstrekkelig lyst til å gjøre uten å manne oss opp. Motivasjon er en kraft der man dyttes eller trekkes i gang og holder oss i gang.

Vi trenger derfor en grunn til å gjøre det. Det kan være eksterne grunner eller interne grunner. Ordet motivasjon kommer fra ordet motiv. Man må altså finne et motiv til å gjøre det man burde gjort, men ikke har lyst til, slik at man kommer i gang og gjør det.

Hvis du tenker over det, pleier de fleste gangene du forsøker å motivere deg selv, være situasjoner der du egentlig ikke har lyst til å gjøre det. Dørstokkmila er ofte lang og du trenger motivasjon for å trene. Du har ikke lyst til å vaske huset, men du må motivere deg til å gjøre det fordi du ikke ønsker å bo i en svinesti. Du har ikke lyst til å lage hverdagsmiddagen til familien, men du motiverer deg til å gjøre det fordi familien i alle fall trenger ett sunt måltid om dagen. Du har kanskje ikke lyst til å gå på en jobb du ikke trives med, men du motiverer deg til å gjøre det for å ha penger til å dekke utgiftene dine.

Siden motivasjon er noe du fremprovoserer, er den veldig sårbar for påvirkning fra omgivelser og egne følelser. De som har nyttårsforsetter om å trene, har motivert seg til å gjøre noe de egentlig ikke har lyst til. Det er ikke mye som skal til for at andre aktiviteter blir prioritert og motivasjonen for å trene forsvinner helt. Det sies at 23. januar er den dagen da flest gir opp sine nyttårsforsetter om å trene. Motivasjon er veldig sårbart for motstand og trenger påfyll.

Derfor må du motiveres om igjen og om igjen og om igjen. Det er en evig kamp.

Hva er inspirasjon?

Wenche Foss sa følgende til meg en gang jeg snakket med henne: «Jeg er født til å glede andre».

Da snakker vi ikke om motivasjon. Da snakker vi om inspirasjon!

I motsetning til motivasjon er inspirasjon uanstrengt. Når du er inspirert har du en indre driv som får deg i gang og holder deg i gang. Det er på mange måter en flamme som brenner inne i deg og gir deg energi. Du trenger ingen ytre mål, press, krav, belønning etc. når du er inspirert. Du gjør det fordi du brenner for å gjøre det, ikke fordi du ble presset til å gjøre det.

Du trenger ingen rasjonell grunn. Du synes det er gøy, lystbetont, interessant, altoppslukende.

Når du er skikkelig inspirert fyker timene av gårde. Du kjenner sikkert igjen situasjoner der du var så oppslukt at du glemte både å spise, drikke og sove. Du glemmer tid og sted. Utsagn som: "Er klokken blitt så mye allerede?", eller: "Må vi dra hjem allerede? Kan vi ikke fortsette litt til?" vitner om at man er inspirert. Det å fortape seg i arbeidsoppgavene er en gave.

Inspirasjon er sterkt knyttet til det å ha lidenskap, entusiasme og engasjement for det du holder på med.

Det å være inspirert henger det ofte sammen med gode arbeidsprestasjoner, arbeidsglede, eller arbeidslykke som Anne Lindmo ynder å kalle det, velvære, kreativitet og flyt.

Når du er inspirert har det du gjør en mening som er i tråd med dine verdier. En syretest på om man er inspirert på jobben kan være at du ville gjort det samme uten å få betalt.

Motivasjon er en tråbil mens inspirasjon er en sportsbil

Motivasjon finner man kanskje ved å fokusere på målet, men inspirasjon finner man ved å legge fokus på reisen. Det er ikke løsningen som er morsom, det er veien dit.

Man kan være motivert til å bli rik, men man blir oftest inspirert av å jobbe hardt.

Man kan være motivert til å bli verdensmester på ski, men det er inspirasjonen og gleden ved å trene mye, som kommer til å ta deg dit.

Motivasjon kan sammenliknes med en tråbil, mens inspirasjon er en sportsbil, la oss si en Porsche 911 Cabriolet.

Tråbilen går fremover, men det krever masse arbeid fra din side. Du må dytte, tråkke og jobbe hardt for å få den til å virke. Tråbilen kan være, på lik linje med motivasjon, veldig energikrevende og krever innsats hele tiden. Du må «ta en ny dusj» hver dag.

Det er betydelig mindre krevende å kjøre sportsbilen fordi den har en sterk og dravillig motor som driver deg fremover i stor fart. Din oppgave er å holde denne dra- villige kjøremaskinen på rett vei. Med kraften og utsikten i en Porsche Cabriolet nyter du reisen. Tid og sted bare flyter av gårde mens du er helt oppslukt. Før du vet ordet av det, er du fremme.

For egen del synes jeg det er kjedelig å lage hverdagsmaten. Jeg finner motivasjon til å gjøre det fordi jeg ønsker at familien skal få et sunt og skikkelig måltid.

Det er noe helt annet når vi skal ha gjester til middag. Da blir jeg superinspirert. Jeg finner kokebøker og studerer oppskrifter. Jeg drar i spesialbutikker og finner de beste råvarene. På kjøkkenet setter jeg på musikk, finner frem et glass «kokkevin» og nyter det å lage middag. I grunnen samme oppgave, men stor forskjell på drivkraft.

Noen tenker at inspirasjon er bra og motivasjon er dårlig. Det er ikke tilfelle. Begge deler er viktig. Det er ikke alt vi kan gjøre i livet som har inspirasjon som turbomotor. Noen ganger kan inspirasjonen forsvinne, og man må lete etter motivasjon og pushe seg selv for å rydde helt ferdig i hagen om våren, ferdigstille et prosjekt på jobben osv.

Forskjell mellom inspirasjon og motivasjon på jobben

«Motiverte mennesker får jobben gjort, men inspirerte mennesker forandrer verden»

Ukjent

I jobbsammenheng er motivasjon og inspirasjon svært viktige drivkrefter for å oppnå mål.

De fleste sjefer bruker mye tid og krefter på å motivere medarbeiderne til å gjøre noe de kanskje ikke ville gjort av seg selv. Her er eksempler på noen måter som brukes for å motivere:

 • Sett krystallklare mål og forklar hvorfor det er viktig å nå dem.
 • Brett opp ermene og delta selv som sjef. Vis at du er en del av teamet og del på arbeidsoppgavene
 • Spill på medarbeidernes følelser, både positive og negative. Spill på frykt ved å tegne en «brennende plattform», som for eksempel, «Hvis vi ikke klarer å gjøre dette riktig nå, er det risiko for at vi blir offer for en nedbemanningsprosess.» Faren ved å spille på frykt er at mennesker etter hvert blir demotivert. Medarbeidere aksepterer ikke et fryktregime over tid, noe mange fotballtrenere har fått erfare.
 • Det å vise positive følelser som engasjement og stolthet, det å skape en følelse av tilhørighet samt mestringsfølelse er positive motivatorer.
 • Ikke nok med det, gi medarbeiderne mange grunner til hvorfor de skal gjøre det du ber dem om å gjøre. Det kan være en «brennende plattform» i kombinasjon med en belønning i form av ferie, mestringsfølelse, eller det positive ved at ingen mister jobben.

Gode ledere er mye flinkere til å bruke inspirasjon som drivkraft for å få medarbeiderne til å ha lyst til å følge dem. De snakker om visjoner, verdier, identitet og bedriftskultur, som alle sammen er med på å inspirere medarbeiderne. Det beste eksempelet er Steve Jobs som hadde følgende kulturbærende utsagn:

«Vi tror at mennesker med lidenskap kan endre verden til det bedre.»

Slik kan du inspirere medarbeiderne:

 • Lag deg en personlig visjon som du formidler med entusiasme slik at den smitter over på organisasjonen.
 • Som leder må du gå foran som et godt eksempel. Ditt rykte, karakter, oppførsel vil inspirere medarbeiderne mer enn noe annet.
 • Bruk historiefortelling som virkemiddel. Historiefortelling forteller ikke medarbeiderne hva de skal gjøre, men engasjerer menneskers fantasi og følelser. Historier viser mennesker hva de kan være kapable til å bli eller gjøre. Vi elsket å høre historier da vi var små, og slutter ikke med det som voksne.
 • Spill på medarbeidernes verdier. Identifiser hva som er deres verdier, del dine personlige verdier og etterlev verdiene i hverdagen.
 • Vis medarbeiderne tillit. Inspirerende ledere forteller ikke medarbeiderne i detalj hva de skal gjøre. Du gir dem makt og myndighet til å løse det selv, og stoler på at de gjør det riktig. Resultatet kan være mye bedre enn det du selv hadde forestilt deg.
 • Utfordre dem. Mennesker blir ikke inspirert av å gjøre det som er normalt eller det å levere i henhold til forventninger. De blir inspirert av kreativitet, oppofrelse og anstrengelser som er nødvendig for å overgå det de selv trodde var mulig.

 

Alle har en liten pilotflamme inne i seg

Jeg er overbevist om at samfunnet trenger mange flere mennesker som føler inspirasjon i arbeidet og livet for øvrig. Alle mennesker har en liten pilotflamme. Denne kan du som leder enkelt blåse ut, eller du kan få den til å flamme opp i lidenskap, engasjement, pågangsmot, arbeidslykke og inspirasjon.

Vi kjenner alle den kollegaen som hopper rundt som Tigergutt, full av inspirasjon og lidenskap nesten hele livet. Andre mennesker fremstår mer som Tussi, og trenger masse motivasjon for å mestre arbeidet og livet.

Alle har en eller annen gang kjent på følelsen av å være inspirert. Hvis du som leder eller medarbeider kjenner at du er inspirert kun hvert jubelår, kan det være et tegn på at du bør lete etter noe å gjøre som kan inspirere både deg og andre.

Husk at du som leder ikke er et enslig stearinlys som blafrer i vinden, men en fakkel for å tenne nye flammer.

Tekst: Svein Harald Røine  Foto: Trond Heggelund