Det er ingen som kan kreve at du skal være lykkelig og motivert. Det velger du selv. Du kan være inspirert, omgås de rette folkene, lytte til de riktige rådene eller gjøre noe som oppmuntrer deg, men for å bevare et lyst sinn handler det om at du bestemmer deg for det. I hvert fall er dette et godt råd fra Lolly Daskal, grunnleggeren av Lead From Within. Til daglig jobber Daskal med lederutvikling og coaching som hun har gjort i 30 år.

Hun kommer med gode råd om hvordan du bevarer et positivt sinn, hvis du ønsker det. For det er ikke sikkert alle er like opptatt av å være så lykkelig til enhver tid. Noen kan til tider være mer opptatt av trygghet og forpliktelser enn ekte lykke og frihet. Det kan være personlige problemer eller ubevisste mønstre.

Det finnes gode råd å få når du velger å utvikle bevisstheten og din egen holdning til egen valgfrihet. Det er fort gjort å stanse eller sabotere egne fremskritt. Noen tenker ikke over at de gir fra seg myndighet over eget liv til omgivelsene, dårlig samvittighet eller annet. Kanskje har de krevende mennesker rundt seg og følger kravene uten å sette grenser? De føler seg kanskje best når de setter egne behov sist? For noen er den største gleden å glede en annen. Det er ikke noe galt i det, men kanskje kan man også bli sliten?

Aksept og Selvaksept

Det første Daskal minner oss om er «permission for acceptance». Aksept av det som skjer. Det betyr ikke at du trenger å gi opp målene dine, bare at du aksepterer det som skjer med deg akkurat nå, istedenfor å kjempe imot, eller overtale deg selv om noe som kanskje ikke stemmer. For eksempel å late som man er motivert for noe når man egentlig ikke er det. Mange gjør dette for ikke å såre andre mennesker eller fordi det kan bety at man gir opp enkelte fordeler, men det gir ikke den samme autentiske og ekte lykkeopplevelsen. Daskal mener også at lykke er mest av alt en mental tilstand og ikke alltid en opplevelse.

Hun sier: «Happiness is when what you think, what you say and what you do is in harmony».

Du er perfekt uperfekt

«Give yourself permission to be imperfect». Vær avslappet og aksepterende overfor seg selv. Selvaksept kommer av at vi har lært og tatt inn over oss at livet byr på så mange utfordringer at ingen er perfekte i alle øyeblikk eller til enhver tid. Det er en totalt urealistisk forventning til deg selv eller andre. Faktisk er du perfekt som «uperfekt», «with all your flaws» som menneske. Du er menneskelig.

Mange går ut av komfortsonen sin for å forbedre seg, men også coachen Larisa Schløsser-Møller sa det så fint: Finn din komfortsone- og bli der.

Har noen sagt til deg at du må ut av komfortsonen din? 

La oss bytte rammer. Bli i komfortsonen din!

Larisa Schløsser-Møller

If you want to be happy, embrace your imperfections.
Lolly Daskal

“Don’t get stuck in the blues”- finn en blå himmel

Alle har en gråværsdag og opplever sorg og skuffelse, men vi trenger ikke å bli værende i mørket. Å gå videre i livet og gi slipp på negative ting er igjen et valg vi tar. Rett blikket mot noe eller noen som kan gi trøst og oppmuntring, og langsomt vil den grå skyen svinne vekk i horisonten og atter igjen solen på en blå himmel vise seg for deg.

Do things that make you happy,
 and be with people who make you smile.

Gi deg selv tillatelse til å velge selv

Autonomi. Valgfrihet. Velg det du mener er best for deg. Ikke vær en «pleaser» hele tiden, det er alltid noen som vil utnytte. Har du gitt vekk kraften din til noe eller noen? Ta tilbake din kraft. Å velge selv gir deg stor styrke, ikke undervurder kraften til å velge selv.

Think of what you want and then make the right choices for you.
Happiness is a conscious choice, not an automatic response.

Har du merket at positive mennesker ofte er spontane og liker å prøve nye ting? Hvis du sitter fast i de samme rutinene dag inn og dag ut, kan livet fort tynge deg ned og du mister motivasjonen og godfølelsen. Sørg for å gjøre noe nytt fra tid til annen og finn positiv energi i noe nytt. Sett på musikk, ta deg en tur ut, treff nye mennesker, få deg en ny hobby og sett deg nye livsmål. Hvis du ikke ser fremover, men alltid bakover kan du risikere å sitte fast. Finn deg nye perspektiver og bytt ut gamle erfaringer med nye.

Igjen handler det ofte om hvor trygghetsorientert vi er; er det samme gamle det eneste trygge? Kanskje er det en overdrevet illusjon. Kanskje er det nye like trygt?

Det har jeg ikke prøvd før, så det klarer jeg helt sikkert.
Pippi Langstrømpe

Ta sjansen

Hvis du våger å ønske en viss risiko velkommen inn i livet ditt kan du oppnå en høyere grad av lykke- og mestringsfølelse. Ta sjansen på å gå lengre enn du gjorde sist eller gjør noe annet enn du pleier. Legg frykten til sides eller transformer den til en høyere grad av mestring fordi du går gjennom den.

Take action- just do it!

Det siste og kanskje viktigste når vi er blitt enig med oss selv, er å gå til handling. Nå er all nøling og usikkerhet lagt til siden, den mentale forberedelsen er gjennomført og du er «good to go». Just do it!

Tekst: Anne Marie Iversen / Kilde: Inc.com Foto: Istock.com