Å lese fiksjon kan hjelpe deg med å bli mer fordomsfri og kreativ

Ifølge en studie gjennomført på University of Toronto, opplevde studiedeltakerne som leste noveller et mye mindre behov for «kognitiv avslutning», sammenlignet med den gruppen som leste faglitterære essay. Hovedsakelig ble de sett på som mer fordomsfrie, sammenlignet med de som leste essay. «Selv om det å lese faglitteratur tillater studenter å lære om et emne, er det ikke sikkert det hjelper dem med å reflektere omkring det,» skriver forfatteren. «En lege kan ha en omfattende teoretisk kunnskap om sitt emne, men dette behøver ikke å forhindre legen i å finne og stille en diagnose, når ytterligere symptomer peker mot en annen sykdom».

Folk som leser bøker lever lenger

Dette stemmer ifølge forskere fra Yale som studerte 3.635 mennesker over 50, og fant at de som leser bøker i 30 minutter daglig, levde i gjennomsnitt 23 måneder lenger enn de som ikke leser, eller de som leser magasiner. Visstnok, så fører det å lese bøker til kognitivt engasjement, noe som forbedrer mange ting, inkludert ordforråd, evnen til å tenke, og konsentrasjon. Det kan også påvirke empati, sosial forståelse og emosjonell intelligens, noe som hjelper folk til å bli værende lenger på denne planeten.

Å lese 50 bøker i året er noe du faktisk kan gjennomføre

Selv om én bok i uka høres skremmende ut, er det muligens gjennomførbart for selv de mest travle personer. Forfatter Stephanie Houston, sier at hennes tanker om at hun ikke hadde nok tid, viste seg å være en dårlig unnskyldning. Nå som hun har satt seg et mål om å lese 50 bøker i året, sier hun at hun har byttet ut bortkastet tid på telefonen med å bla sider i senga, på toget, i matpauser, og mens hun står i kø. To måneder inn i hennes utfordring, kan hun fortelle at hun har mer ro, tilfredshet og forbedret søvn, samtidig som hun lærer mer enn hun trodde var mulig.

Tekst: Cecilie Hammernes / kilde: Inc.com / foto: Istock.com