Vær ute i naturen

Det er bevist at det å tilbringe tid i naturen gjør oss mer kreative. Å se på trær og blader, i stedet for våre elektroniske enheter, reduserer angst, senker pulsen og beroliger oss. Ifølge British Journal of Sports Medicine påvirker denne tilstanden vår tilstedeværende bevissthet og setter fantasien i gang. Derfor bør du gjøre frakobling til en prioritet. Ta en spasertur i nærområdet, en 20 minutters tur i skogen, eller bare sett ut planter på balkongen din og tilbring litt tid der ute. Du vil føle fordelene ved å bevege deg bort fra skjermene nesten umiddelbart.

Mediter

Meditasjon gir hjernen vår plass til å observere og reflektere, forbedrer både konsentrasjonen og evnen vår til å ta smarte beslutninger. Nevrologer har funnet ut at kreativitet setter hele hjernen din i arbeid, og meditasjon kan gi deg tilgang til den. Det kan være noe så enkelt som å lukke øynene og fokusere på pusten. Når vi med vilje stopper opp i bevisstheten, får sinnet vårt tid og rom til å være stille og kreativt. 

Øv på dette mellom møter. Finn et rom der du kan være for deg selv. Fokuser på pusten og få hjernen inn i en våken tilstand av avslapning. Dette tillater deg å skape nye baner i hjernen og i tankene dine. Meditasjonsappen Headspace har guidede meditasjoner som inspirerer til kreativitet.

Beveg deg

Trening frigjør endorfiner – kjemikalier kroppen vår produserer for å lindre stress og smerte. Når vi er mindre stresset, våger hjernen vår seg inn i mer fruktbart territorium. Det å skape bevegelse i arbeidstiden trenger ikke være så vanskelig, enten du er på kontoret eller hjemme. Prøv å legge til treningstid i kalenderen din, og pass på at du ikke hopper over den. Hvis du føler at du ikke har tid til en dedikert treningsøkt, kan du blokkere 20 minutter på kalenderen og bruke den tiden på å gjøre tøyeøvelser ved skrivebordet ditt. Finn en rutine som fungerer for deg.

Få kontakt med ulike typer mennesker

Forskere ved Johns Hopkins University har oppdaget at mangfoldsopplevelser kan fremme utviklingen av mer komplekse tankeformer, inkludert evnen til å tenke kritisk. Omgi deg derfor med mennesker som kommer fra en annen bakgrunn enn deg selv fordi deres perspektiver er en katalysator for kreativ tenkning. Ulike meninger gir nye muligheter og lar oss lage helt nye forbindelser. Produktive diskusjoner, idédugnader og debatter resulterer ofte i bedre resultater. 

Bruk sosiale medier som LinkedIn og Instagram for å få kontakt med mennesker som har bakgrunn og erfaringer som avviker fra din egen. Vi er mye bedre på kreativ problemløsning når vi ikke vet hva vi kan forvente, noe som kun skjer hvis vi omgir oss med mennesker som ikke er akkurat som oss selv.

Tekst: Cecilie Hammernes  Foto: Istock.com  Kilde: hbr.org