Å ikke få anledningen til å snakke ut i møtet kan føles spesielt merkbart for personer som har, eller tror de har, lav status i en gruppe.

Men det er flere enn disse som føler seg rammet av denne vanen, som ikke engang trenger å være tilsiktet fra den andre parten.

Du trenger imidlertid ikke å ligge søvnløs over dette. Det finnes nemlig noen enkle og effektive løsninger på problemet, mener den amerikanske nettavisen Fast Company.

Her er 5 triks:

Ha et forberedt svar. Prøv for eksempel å si "er det greit om jeg fortsetter?" neste gang du blir avbrutt. Det kan få alle i rommet til å forstå hva som skjer, og understreke at det faktisk er du som har ordet.

Å la den som avbryter snakke ferdig er en annen metode. Si deretter "Er du ferdig? For jeg vil gjerne fullføre det jeg selv var i ferd med å si."

Hvis ordstrømmen fra den som avbrøt bare fortsetter, kan det være effektivt å rekke opp hånden, akkurat som på skolen. Å vise tålmodighet og profesjonalitet understreker hvorfor det ikke var riktig å avbryte.

Å lene seg fremover, ta tydelig øyekontakt, heve en finger eller på annen måte vise besluttsomhet med kroppsspråket kan få den som avbrøt til å innse at det egentlig er du som har ordet.

Angrip problemet direkte. Si: "Det var sikkert ikke tilsiktet, men du avbrøt meg i møtet. Ideene dine er gode, men kan du prøve å vise litt mer hensyn neste gang?"

Les også: Tid er penger - skape en rågod møtekultur! - ledernytt.no Undersøkelser viser at ledere kan bruke opptil 70 til 80 prosent av tiden sin på møter, inkludert reise og opphold. Vanlige arbeidstagere sitter i møter 30 til 50 prosent av arbeidstiden. Kanskje ikke rart vi føler at det spiser av tiden vår, spesielt siden studier viser at nærmere 50 prosent av møtene vurderes som bortkastede.”

Tekst: Redaksjonen i LederNytt  Foto: Istock.com