Når du føler deg presset av tidsfrister, er det å sosialisere deg med kolleger omtrent det siste du tenker på. Men for lite samhandling med kolleger kan føre til at du mister enhver følelse av personlig forbindelse, spesielt hvis du jobber eksternt. Å ta seg tid til sosialisering kan føre til økt følelse av velvære, redusere utbrenthet og forbedre prestasjonen din. Men hvordan får du tid til folk uten å føle deg mer stresset og overveldet?

Småprat i én-til-én-møter

Hvis du skal gjennomføre én-til-én-møter med teamet, bruk noen minutter i starten til å finne ut hvordan de har det før du går til forretningsagendaen. Spør om personlige ting, om deres siste ferie, hvordan det går med barna, den nye valpen eller om moren er ute av sykehuset. Hvis du syns det er vanskelig å huske detaljer om folks liv, kan du lage et notat i kalenderen din som kan minne deg på dette.

Oppmuntre til deling i fellesmøter

I mindre team kan det være hensiktsmessig med oppdateringer på ukentlig eller månedlig basis. Dette kan være så enkelt som en rask deling i begynnelsen av et møte, eller at dere spiser frokost sammen hver mandag morgen. Selv 15 til 20 minutter med ustrukturert snakk kan føre til en større følelse av teamengasjement. Hvis du er en del av et eksternt eller hybrid team, arranger en virtuell happy hour eller få noen få personer til å dele noe under et Teams-møte.

Gjør pauser til uformell sosial tid

Ta lunsjpause med kolleger minst to dager i uken. Det kan være å planlegge på forhånd at du møter noen i en annen avdeling som du ikke ser så ofte, eller det kan være mer uformelt med et teammedlem som jobber ved siden av deg. Eventuelt kan du spørre noen om de vil bli med deg idet du går ut døren.

Sosiale pauser på ettermiddagen kan bekjempe mental tretthet og gjøre at du føler deg uthvilt for dagens siste arbeidstimer. Hvis du er på kontoret, gå i gangene og prat med de du møter eller inviter noen til en kopp kaffe. Hvis du jobber eksternt, send en vennlig melding til en kollega, i stedet for å skrolle på sosiale medier.

Foreta anrop mens du pendler

Det å pendle til kontoret eller være på forretningsreise, kan tilby en ideell mulighet til uformelle samtaler med kollegene dine. Ring mens du kjører bil, på toget eller du sitter på flyplassen og venter. Dette kan hjelpe deg med å få et mer personlig innsyn i deres tanker og bekymringer. Selv en fem til ti minutters samtale kan gi deg viktig informasjon og, viktigst av alt, vise at du bryr deg.

Dra nytte av virtuelle meldinger

Hvis du kun jobber eksternt, kan du innimellom sende en chatmelding og spørre om hvordan noen har det, eller dele en rask oppdatering med dem. Dette kan hjelpe deg med å føle deg tilknyttet andre. Gjør dette på et tidspunkt hvor du normalt ville ha sagt «hei» til kolleger da du jobbet på kontoret, for eksempel når du først kommer til skrivebordet ditt eller rundt lunsjtider.

Tekst: Cecilie Hammernes  Foto: Istock.com  Kilde: hbr.org