Er lederen ekstrovert, forstår han ikke alltid de introverte.

Hva skjer egentlig når introverte og ekstroverte skal jobbe sammen på arbeidsplassen? Ved første øyekast kan en slik kombinasjon høres ut som rene oppskriften på en total katastrofe - men slik trenger det overhodet ikke å være.

I stedet kan de to personlighetstypene utfylle hverandre og de ulike oppgavene svært godt - men da er det viktig å først være klar over hvilken kategori man havner under, om man ikke havner et sted «midt i mellom» som mange av oss gjør.

- Ekstroverte er flinke til å få kontakt med mennesker. De kan få kollegaer til å like seg på arbeidsplassen, ta initiativ og er flinke med kunder. De kan også være noe ubetenksomme og voldsomme, forteller Svenn Torgersen. Han er professor emeritus ved Universitet i Oslo ved psykologisk institutt, og har personlighet og personlighetsavvik som hovedinteresse.

«Ekstrovert» er motsetningen av «introvert».

- Introverte dominerer ikke, snarere tvert imot. De hører på hva som blir sagt, og får de et spørsmål kan svarene deres, for noen, være overraskende godt. Fordi de ikke drukner i samhandling som de ekstroverte, kan de få med seg mye av det som skjer mellom mennesker og bruke dette. Ulempen er at de kan være noe passive og lite entusiastiske. De vekker ikke gløden hos andre, forklarer Torgersen.

Dette bør du som leder av personlighetstypene tenke på

- Spør hva de ansatte ønsker å gjøre, og ta svaret på alvor. Er lederen ekstrovert, forstår han ikke alltid de introverte. Introverte forstår bedre ekstroverte, for disse har dominert og overkjørt dem ofte. Ekstroverte må få jobbe sammen med folk og stadig inspireres av nye møter med, helst festlige, mennesker, sier Torgersen.

Introverte må få studere virksomhetens oppgaver i ro og fred bak lukkede dører, og se farene som truer.

- Man bør høre på de ekstrovertes (dum)dristige forslag, og samtidig høre på de introverte når de forsiktig prøver å dempe entusiasmen og se risikoen.

Selv om de fleste av oss befinner seg et sted midt mellom introvert og ekstrovert, er det ingen tvil om at også personlighetstypene på yttersidene også er viktig:

- Det fornuftige ligger kanskje et sted midt mellom disse to, men av og til kan det være viktig å følge de ekstrovertes visjoner og «galskap», samtidig som det andre ganger gjelder å ta det rolige, og som de introverte foreslår. Derfor er det ingen løsning at alle skal være midt mellom ekstroversjon og introversjon i en arbeidsgruppe, selv om det er der de fleste av oss befinner seg.

Dette bør introverte tenke på i arbeidssituasjonen

Selv om alle er ulike, også innenfor disse to personlighetstypene, er det enkelte arbeidsoppgaver som generelt sett vil passe bedre og dårligere for hver type.

- Introverte kan være gode til å analysere risiko, holde tilbake de fremfusende ekstroverte, gå i dybden og legge opp langsiktig strategi. De kan også gi en mer eksakt analyse av situasjonen man befinner seg i, forteller Torgersen.

Å stadig møte nye mennesker er hardt for introverte:

- De trives ikke så godt i grupper, men godt på tomannshånd. De slites ut av det sosiale og livlige, der ekstroverte inspireres. Det er hardt for dem dersom de ikke får ro i et lukket kontor innimellom all samhandling med mange andre mennesker.

Dette bør ekstroverte tenke på i arbeidssituasjonen

- Det kan være vanskelig for en ekstrovert å sitte alene i stillhet og gjøre rutinearbeid. Om de ikke hele tiden får påfyll av kontakt med andre mennesker, går de for le og blir ukonsentrert og slurvete. Er det nødvendig og viktig å vente og se, går de på veggen, sier Torgersen.

Alle oppgaver som dreier seg om å skape en gruppefølelse, få alle med, arrangere sosiale begivenheter, takle mange mennesker på én gang, håndtere kunder og samarbeidspartnere er ofte oppgaver ekstroverte vil trives godt med.

- De finner tonen med fremmede mennesker forbausende fort, og får dem til å føle seg vel. Ja, om de passer på å ikke overkjøre dem, sier Torgersen.

RONJA.jpg

Ronja Gujord er ekstrovert - slik foretrekker hun å arbeide

Gujord er tidligere direktør for Cirkus Zorba, og arbeider i dag som butikksjef på Flying Tiger i Kristiansund.

- Jeg vil absolutt beskrive meg selv som ekstrovert i arbeidsmiljøet. Jeg elsker å være sosial og omgås mine medarbeidere, og jeg er veldig engasjert i jobben min. Jeg er frempå, tenker ikke før jeg snakker, tar ting på sparket - og elsker det! Jeg liker å være i sentrum og ser aldri problemer, men løsninger, forteller hun.

Arbeidsoppgavene som hun helst ser at andre tar seg av, er oppgaver som krever at hun er rolig og avbalansert.

- Kontorarbeid er ikke noe for meg, ettersom det er stillesittende arbeid. Å lytte til andre er noe jeg ofte må konsentrere meg ordentlig om for å få til.

I stedet er det mye annet Gujord mer enn gjerne tar på seg av oppgaver:

- Jeg trives best med det som blir «kastet» på meg. Jeg liker å ta ting på sparket og løse problemene derfra. Jeg tenker raskt og finner kjapt løsninger på eventuelle problem, sier hun.

MARIT.jpg

Marit Ebeltoft er introvert - slik foretrekker hun å arbeide

Marit arbeider for seg selv som trening- og kostholdsveileder, og veksler mellom hjemmekontor og eksternt kontor som hun driver alene i Stokmarknes.

- Jeg er introvert, og fordyper meg raskt i arbeider mitt. Jeg liker ikke avbrytelser, og foretrekker samtaler på tomannshånd eller i små grupper, forteller hun.

Hun er også glad i å uttrykke seg skriftlig fremfor muntlig;

- Da får jeg god tid til å tenke meg om og formulere meg på best mulig måte. Jeg trives best alene, og har arbeidet på egenhånd de siste årene. Om noen skulle beskrive meg ville de nok ha sagt at jeg er rolig, flink til å snakke og formidle, samtidig som jeg kan bli både ivrig og revet med når det er temaer jeg virkelig brenner for, sier Ebeltoft.

Hun foretrekker å jobbe for seg selv uten forstyrrelser, og å planlegge både dager og oppgaver på best mulig måte i forkant.

Dette kjennetegner en introvert:

 • Oppmerksomheten er vendt innover, til tanker og mildere følelser.
 • Vedkommende trives best alene eller sammen med én annen person.
 • «En å være sammen med er selskap, to andre er en menneskemasse» er et ordtak som passer godt for introverte.
 • Vedkommende har sjelden skarpe, intense følelser. De kan heller være noe passive og avventende.
 • Roen og stillheten søkes. Ikke fordi vedkommende har væt i masse aktivitet, men i det store og hele.
 • En slik person er fornøyd med et stille liv, og holder seg til familien. Behovet for ekstra stimulering er begrenset.
 • Personen er «sen å varme opp» og styres ikke av lidenskaper - snarere tvert imot.

Dette kjennetegner en ekstrovert:

 • Oppmerksomheten er rettet utad.
 • Vedkommende er livlig, glad og avhengig av å ha mange mennesker rundt seg.
 • Han eller hun er impulsiv, noen ganger tankeløse, har et stort stimuleringsbehov, søker opplevelser, går helt inn i en samhandling og glemmer klokken og ta ting på sparket.
 • Vedkommende er dominerende og prøver på ulike måter å tiltrekke seg oppmerksomheten, og deres oppmerksomhet tiltrekkes hele tiden av hva som skjer rundt dem.

Kilde: Svenn Torgersen

Tekst: Lizbeth Osnes