TIPS 1

I disse tider er det spesielt viktig med tett og tydelig intern kommunikasjon. Innfør jevnlige samtaler på Teams hvor du bruker et kvarter på å snakke med alle ansatte om hvordan det går i bedriften og hva som er aktuelt. På den måten kan du skape en økt følelse av nærhet og tilgjengelighet. Vær i tillegg nøye med å vise at du bryr deg om dem som mennesker og hvordan de har det. Tillit er viktig for å hjelpe medarbeiderne med å holde motivasjonen oppe. Telefon- eller videosamtaler kan være spesielt bra, da ikke alt blir sagt i en skriftlig dialog. Finn ut hva medarbeiderne dine trenger for å bli motivert.

TIPS 2

Bli kvitt tanken om at du må jobbe til alle døgnets tider for å oppnå suksess. Alle kan ha dager der de står fast og ikke er motiverte. For å komme videre må du virkelig tro på det du står for og brenner for. Omgi deg med mennesker som gir deg motivasjon og er villige til å ta utfordringer sammen med deg. Som leder er det viktig å ha et miljø som gjør at medarbeiderne dine føler seg inkludert og respektert. Det kan igjen øke motivasjonen og drivkraften til å ville jobbe.

TIPS 3

Når motivasjonen er lav, bør du endre strategien og ikke målet. Har du ikke oppnådd målene eller resultatene du ønsker, ta en pause, begynn på nytt og tenk annerledes. Vær bevisst på når du trenger å være tilpasningsdyktig og smidig og må ta en annen retning. Aldri glem hvorfor du startet, målene dine og hvem du gjør det for. Minn deg selv på å være snill mot deg selv – ikke vær redd for å ta en fridag.

 

TIPS 4

Vi mennesker er sosiale, ønsker å føle tilhørighet og bidra til gruppens utvikling. Derfor er det utrolig viktig i digitale tider å være ekstra raus med å bli sett. Vær synlig på kontoret eller skru på videokameraet. Investerer du i de ansatte, vil resultatene komme. Det kan være motiverende for deg som leder å se ansatte utvikle seg hver dag og bidra til felles suksess.

TIPS 5

Hvis dere har mye hjemmekontor, skap en skattkiste med aktiviteter, alt fra digital afterwork og workshops til live podcasting. Ha faste eksterne foredragsholdere som kan gi tips og råd, ha digitale møter der dere kan snakke om og lære om forskjellige temaer samt innfør digital fredagskaffe. Det å ha verdiskapende aktiviteter i kalenderen å se frem til, kan gi motivasjon, og det å gjennomføre dem kan igjen gi engasjement.

TIPS 6

Hver enkelt må ta eget ansvar for å finne det som motiverer dem. Styrk medarbeiderne dine gjennom den gode, jevnlige samtalen hvor du støtter, stiller spørsmål, er raus med ros og gir perspektiv når noe skal utvikles. Den økte bevisstheten som da kan oppnås, fører til bærekraftig ledelse som skaper forutsetninger for suksess – både for den enkelte og for hele organisasjonen.  

 • Her er noen motivasjonstips for deg som ledere, når det er som verst:
  1. Du har plikt til å lede: Det er mange ledere som ikke tør å overlate viktige ting til andre.

  2. Ha krefter og overskudd til å prate med folk: E-poster kan gi deg følelsen av å få saker og ting gjort, men særlig effektivt er det ikke.

  3. Slipp taket: Kompetente folk mister gløden dersom de blir utsatt for ledelse og sjefing på detaljnivå.

  4. Tør å ha høye forventninger: Krav skjerper og gjør oss bedre, og selv om det ofte ikke virker slik, liker folk å bli stilt krav til.

  5. Ta en fest: Mennesker er ikke roboter. Spis og kos dere sammen.

  6. Hold en festtale: Er det noe som har gjort inntrykk på deg, så fortell det.

  7. Lederen skal være begeistret, energisk og positiv med hensyn til fremtiden.

  8. Husk at det er viktig å være tålmodig og forstående som leder, spesielt i tøffe tider.

Tekst: Cecilie Hammernes Foto: Istock.com  Kilde: Chef.se