I løpet av karrieren vil du – bevisst og ubevisst – utvikle instinktene dine; hvilke tilnærminger du velger, hvordan du gjennomfører ting og hvordan du vurderer mennesker. Jo mer erfaren du blir, desto mer sannsynlig er det at du angrer på at du ikke tok hensyn til intuisjonen din. Ofte fokuseres det mest på data, tidsplaner og leveranser, ting som vi kan måle – og overser magefølelsen. Men stoler du på intuisjonen din, kan den hjelpe deg med å ta snarveier og få deg raskere på rett kurs.

Skill intuisjonen fra frykt og mulighet

Å stole på sin egen intuisjon er en viktig lederegenskap, som både kan utvikles og finpusses. Det starter med selvinnsikt, og krever mot, sårbarhet og åpenhet for ærlige tilbakemeldinger. For å bli virkelig god på dette, må du lære deg å skille intuisjonen fra frykt og mulighet. Start med å stille deg selv disse spørsmålene:

  • Hva betyr det for meg å «stole på intuisjonen min»?
  • Føler jeg meg påskrudd og stilt inn på intuisjonen min?
  • Stoler jeg faktisk på den? Eller er jeg ofte usikker?

Syv metoder som kan hjelpe deg med å stole på intuisjonen din

Øv på dømmekraft. Når du føler en trang til å ta en litt større sjanse enn vanlig, legg merke til det, stopp opp og se om egoet ditt er involvert. Hvis ikke, gjør det!

  1. Sjekk din «track record». Se tilbake på de siste ti små og store beslutningene du tok. Hvor mange av dem involverte instinktene dine? Hva resulterte det i? Hva lærte du?
  2. Hvem er du som person og leder? Hva er de fem tingene du verdsetter mest, som virkelig inspirerer deg? Vær bevisst på hvordan disse tingene spiller inn når du følger instinktene dine – og når du ikke følger dem. 
  3. Vær sårbar og åpen for at du kan ta feil. Ta sjanser – både små og store – uten å være redd. Det kan føre til din største suksess og ta deg til nye høyder. Blir det katastrofe, ta det med deg videre, og se på det som en nyttig læring. 
  4. Etter hvert som du blir mer tilpasset intuisjonen din, er neste trinn å stole på deg selv nok til å handle på den. Dette vil bli lettere når du innser at du ikke er den samme personen du var da du først startet din karriere. Over tid vil praksisen med å komme i harmoni med, og lytte til, hva din indre stemme forteller deg, bli en annen natur – og en verdifull ressurs når du møter nye utfordringer og går inn i ukjent territorium.
  5. Invester i deg selv ved å jobbe med en profesjonell coach som kan hjelpe deg med å følge instinktene dine slik at du kan bli den beste utgaven av deg selv. Det kan være mange å velge mellom, men finn en du har god kjemi med og som passer for deg – både som person og til ditt lederskap. 
  6. Vær mer oppmerksom på din indre stemme. Når du tenker på noe, lytt til hva kroppen din forteller deg. Føler du forventning og spenning? Eller har du en ubehagelig følelse i magen? Hva kan du gjøre for å slappe av og finne roen?

Er det vanskelig å få kontakt med følelsene dine?

Endre miljøet: Finn et rolig sted du kan reflektere, gjerne ute i naturen.

Kom inn i en kreativ flyt: Ta deg en joggetur, lag mat, gjør hagearbeid, tegn eller mediter. Ved å gjøre ting som roer ned tankene dine, kan det være lettere å komme til riktig løsning.

Vær her og nå. Legg merke til fem ting du kan se, fire ting du kan ta på, tre ting du kan høre, to ting du kan lukte og én ting du kan smake. Når du er til stede, vil du "høre" hva den sjette sansen prøver å fortelle deg.

Les også: Slik forstår vi oss selv og andre bedre

Tekst: Cecilie Hammernes Illustrasjon: Istock.com  Kilde: Inc.com og Forbes.com