Still krav – vær tydelig

Ansatte forventer at du som leder stiller krav. Krev at alle tar sitt ansvar, at de lever opp til de reglene som er satt og at de sier fra hvis det dukker opp et problem. For å tørre å stille krav må du føle deg trygg i lederrollen. Sørg for å få den støtten og coachingen du trenger for å mestre dette.

De ansatte føler trygghet når de vet hvor de skal og hvordan du vil ha det. Snakk om og diskuter mål, roller og oppgaver. Still deretter kontrollspørsmål for å få bekreftet at alle har forstått.

Skap gode relasjoner

For å skape gode relasjoner med medarbeiderne, bruk nysgjerrigheten din til å bli kjent med hver og en i teamet. Finn ut hva som gjør at akkurat denne medarbeideren føler seg motivert. Snakk med dem – oppmerksomheten viser at du bryr deg, noe som gjør at de ansatte føler seg viktige, trygge og motiverte.

Sørg også for at ingen jobber så mye at de sliter seg ut. Vær oppmerksom på hvordan teamet har det som et team. Spør hva som ikke fungerer og hva som må utvikles og forbedres.

Inspirer

Ditt engasjement smitter over på de andre. Visualiser bildet ditt av hvor bra målet deres er og alle fordelene det vil ha. Det vil gjøre at du får teamet med deg og holder arbeidsgleden oppe. Våg å finne på noe sprøtt, overrask teamet med noe morsomt dere kan gjøre sammen.

Gi bekreftelse

Ingen liker å bli ignorert, alle setter pris på å få bekreftelse når de gjør noe bra. Uttrykk din takknemlighet, selv for mindre innsats og de små tingene. Vær oppmerksom i hverdagen, fokuser på ting som fører til resultater, alt fra godt arbeid og ideer til gode møter, omtanke for andre eller at noen tar ekstra ansvar.

Utvikle dine egne ferdigheter

Det handler ikke bare om kompetanseutvikling, du trenger også utviklingsferdigheter.

  • Prioriter møter. Forbered dem, planlegg diskusjoner og tenk på hvordan du vil utøve din rolle som leder i møtet.
  • Reflekter etter møtet. Hva følte jeg, hva lærte jeg? Tenk på hvordan du ledet møtet.
  • Invester i regelmessige coaching-samtaler med hver av de ansatte. Se også på din rolle i disse samtalene.
  • Avklar rollen din med hele teamet nå og da.

Les også tema serie: Teamledelse - ledernytt.no

Tekst: Cecilie Hammernes  Foto: Istock.com  Kilde: chef.se