Hva skal til, og hvorfor når enkelte mennesker målene sine så mye lettere enn andre? Det er et tema som jeg ofte hjelper andre med – være seg personlige karrieremål, felles mål på jobben eller noe en ønsker å oppnå som privatperson.

Så det er sagt: Dem som når de store målene sine når dem ikke lettere enn oss andre. De har heller ikke mer tid enn oss. Forskjellen på dem og oss er at for dem finnes ikke ordet lett når det handler om å oppnå noe.
Og så er de dyktige på å prioritere, slik at de frigjør tid og kapasitet til det som er viktig for å nå målene de har, på jobben eller som privatperson.

En av de største tabbene mange gjør er å forvente at vi skal få til store ting med liten innsats. Bare se på forbildene hver enkelt av oss har ­– om det er en kollega på jobben, en god venn eller en kjent person: De jobber, og de jobber hardt. Og så tåler de å feile.

Å jobbe hardt handler ikke alltid om tiden vi investerer. Visst må vi stå på, og visst er det mange oppgaver som krever mye tid og trening. Men vel så viktig er det å våge og satse – å investere mentalt i et prosjekt som krever mot og utholdenhet.
Heldigvis kan slik styrke trenes opp – mot og mental utholdenhet er som en muskel: De må trenes jevnlig, og få nye utfordringer for å strekke seg.

De fleste av dem som oppnår små og store seire, gjør det fordi de tåler å falle – også fra store høyder. Det gjelder å etablere en god nok mental fallteknikk til at vi takler å feile, og til og med oppsøker feilingen på vei mot målet vårt.

Mange polstrer seg selv mentalt, for å slippe ubehaget som oppstår når vi bommer. Vi går for det sikre – det alternativet som har minst fallhøyde – godt innpakket i lag-på-lag med bomull.

Dermed blir vi stående der, grundig vattert, mens dagene går og målene svinner, helt til de bare er en drøm vi en gang hadde. Javisst, da unngår vi å falle, men vi mister samtidig muligheten for å oppnå noe som betyr mye for oss.
Så, gjør klar det mentale førstehjelpsskrinet, har bandasjene på plass til etterpå – i stedet for å polstre oss før såret oppstår.

I tillegg til hard jobbing og nok mot, bidrar fire faktorer til å oppnå det vi ønsker oss. Det handler om motivasjon, prioritering, visualisering – samt viktigheten av å tidfeste målet:

 1. Motivasjon: Viktigheten av å gå fra inspirert til motivert – fra tanke til handling
 2. Prioritering: Verdien av å velge bort, slik at vi har tid og kapasitet til å prioritere det viktigste
 3. Visualisering og bruk av bilder: Å se for seg at vi oppnår målet, og hva gevinsten er
 4. Tidfestede mål: Tidsrammer med delmål, hvor delmålene har en ganske kort tidshorisont
 5. Noen tips for større måloppnåelse:
  Finn ut hva som motiverer, og hvorfor
  Hva ønsker du å oppnå, når du setter deg mål for hvordan du vil at hverdagen din skal se ut? Ytre motivasjon, som en bonuslønn eller status, tar oss bare (i beste fall) et stykke på vei.
  Det er når vi finner vår indre drivkraft at vi har best forutsetning for å gjøre varig endring. Den drivkraften handler om verdiene våre, som at vi for eksempel får mer tid til venner, blir sunnere for vår egen og for familiens skyld eller bytter jobb fordi vi ikke lenger har tro på det vi gjør.
 6. Visualiser målene:
  Se for deg at du når målet ditt, og hvilken konsekvens det har. Hvordan vil du oppleve hverdagen da? Forsøk å se deg selv i situasjonen, og bruk positive bilder for å motivere deg selv til å nå målet.
 7. Ønsker vi oss en annen jobb, hjelper det å se for seg hvordan vi har det når vi får den jobben. (Og glem hvis mens du visualiserer, det heter når – dersom ny jobb er et konkret mål, og ikke bare en drøm.)
  Denne metoden bruker jeg i forkant av store foredrag hvor jeg føler på fallhøyden og trenger litt ekstra mot.
 8. Bruk presens:
  Bruk nåtid (presens) om fremtiden, når du tenker eller snakker om noe som du ønsker sterkt at skal skje. Det får hjernen vår til å tro at det vi ønsker å oppnå allerede har skjedd, eller skjer nå – noe som igjen får oss til å prioritere hardere for å nå målet vårt: Jeg fikser det i løpet av dagen, fremfor Jeg skal fikse det i løpet av dagen.
 9. Bruk «vekkere»
  Av og til kan også negative bilder motivere oss og dermed utløse handling. Når vi ser noen som ikke har samme forutsetning som oss, kan det minne oss på våre egne forutsetninger og få oss til å yte litt ekstra. Det kan for eksempel være at vi ser en som en person som er dårlig til bens, mens vi selv har alle forutsetninger for å løpe langt og lenge – om vi bare gidder å trene.
 10. Ikke si «ikke»
  Formuler alltid målet positivt, og unngå å bruke «ikke». Dersom målet er «å ikke legge seg så sent», kan du ende opp med å legge deg sent enda oftere enn før, fordi hodet vårt hopper over «ikke». Målet vil da være: «Å legge seg tidligere om kvelden», som er en mye mer positiv og lystbetont sjargong.
 11. Du er like bra som de andre
  Når du feiler underveis, eller opplever at «alle andre» får til så mye mer enn deg, husk på at de sannsynligvis tenker det samme om deg som du gjør om dem. Det er utrolig hvor ofte jeg møter på folk som ser både selvsikre og trygge ut, og som strever med tanken om at «alle andre får til mer».
  Husk da at det er en grunn til at akkurat hver og en av oss er best på vår måte, med vår unike erfaring og kompetanse.
 12. For, når det vi gir av oss selv og dem rundt oss er vårt beste og er genuint, da merker folk det – og da liker de det fordi det er ekte og troverdig, uansett om det du leverer er feilfritt eller ei.