I en artikkel av forfatter og ledelsesrådgiver Sam Silverstein til Success.com, forteller han om viktigheten av personlig ansvar i ledelse. Hvis du ikke tar fullt og helt ansvar for de resultatene du skaper og holdningene dine, blir det ikke så lett å fange opp det som kan forbedres. Silverstein har selv drevet bedrift og vet hva det krever i praksis.

Vær bevisst hverdagsholdninger

«Ansvarlighet betyr å være ansvarlig overfor oss selv først og fremst», skriver Silverstein. Personlig ansvar krever en spesiell forpliktelse og tilstedeværelse. Silverstein snakker om såkalte “choice points”, valgene vi tar i hverdagen. Hva velger vi å gjøre når noen opptrer på ulike måter overfor oss? Hva velger vi å gjøre når noen er respektløs? Eller når noen ber om vår hjelp og støtte?

Alle disse valgene vi gjør hver dag, definerer den vi er, skriver Silverstein.

Gjør du ting på autopilot i din respons til omgivelsene? Eller er du mer bevisst? Har du et formål og er mer tilstede, fullt bevisst på hvordan du opptrer?

Gjør vi bevisste valg i hverdagen, basert på forpliktelser vi har gjort overfor oss selv om hvem vi ønsker å være? spør Silverstein.

Han mener at det å være på ubevisst autopilot er en enkel sak. Mens det å være bevisst er mer krevende. Det å ta et steg unna «the force of habit» - kraften i vaner- kan virke som en kamp, men denne kampen er god! sier han. Denne kampen er nødvendig. Hvis det ikke føles litt krevende, er det heller ikke et bevisst valg, det han kaller et «choice point».

Livslang læring

Den typen forpliktelse som gir best respons til omgivelsene, er ikke noe som «bare skjer». Det er opparbeidet gjennom et helt liv. Det krever kontinuerlig praksis. Det vi skaper hver dag innebærer bevisst tilstedeværelse i hverdagen her og nå.

Silverstein lister opp 10 spesifikke forpliktelser du bør utøve dersom du ønsker å ta personlig ansvar og oppnå «The very best personal accountability practice»:  

  1. Forplikt deg til å lete etter og oppdage ditt maksimale potensial
  2. Forplikt deg til å holde deg til sannheten
  3. Forplikt deg til verdiene dine
  4. Forplikt deg til fellesskapet
  5. Forplikt deg til å akseptere feil og feilsteg like mye som suksess og muligheter
  6. Forplikt deg til solide finansielle prinsipper
  7. Forplikt deg til trygghet
  8. Forplikt deg til «mitt ord er mitt løfte»
  9. Forplikt deg til å stå stødig når det stormer som verst
  10. Forplikt deg til et solid omdømme

Ifølge Success.com har Sam Silverstein forfattet totalt 7 bøker, blant dem I Am Accountable, og har drevet en bedrift som ble solgt til et Fortune 500 selskap. I dag arbeider Silverstein som foredragsholder, forfatter og ledelsesrådgiver i global skala. Global Gurus kåret Sam Silverstein til en av verdens topp ti profesjonelle innen temaet Organisasjonskultur.

Tekst: Anne Marie Iversen