Her er syv nøkler som hjelper deg å finne motet til å snakke foran andre:

1. Sett din høyeste intensjon. La det komme fra hjertet. Husk at det du sier, ikke handler om at du skal vinne eller bevise at du har «rett» – det handler om å gjøre ting bedre. Hvis ordene dine kun kommer fra ego, vil det mest sannsynlig utløse en negativ reaksjon hos andre.

2. Begrens hovedpoengene dine. Hva er kjernebudskapet du vil at folk skal huske? Begrens det og hold det enkelt. Folk klarer bare fordøye en viss mengde informasjon før de mister oppmerksomheten. Mindre er mer.

3. Vis, ikke bare fortell. Folk husker historier, ikke statistikk. Hvis du kun snakker om vitenskapelige detaljer, vil folk glemme hovedpoengene. Så del historier – om deg selv eller andre, med humor der det passer. Bare gjør dem relevante slik at de forsterker kjernebudskapet ditt.

4. Vær ydmyk og autentisk. Før folk bestemmer seg for hva de synes om det du sier, tenker de på hva de synes om deg. Vær trygg, ingen får tillit til noen som fremstår som pretensiøse. Folk vil bli kjent med mennesket, ikke helten. Vi knytter oss mer til andre gjennom sårbarhet og feiltrinn enn seier. Del reisen din – men balanser suksessen med nedturene.

5. Still inn på intuisjonen din. Å lære å lese rommet er en ferdighet som tar tid. Du bygger det ved å være til stede for de som er i rommet og sette deg inn i deres sko. Hvilke udekkede behov, frustrasjoner og frykt står mellom dem og det som vil hjelpe dem? Stol på hva intuisjonen forteller deg, og vær villig til å tilpasse det du sier slik at du snakker om de uuttalte bekymringene.

Les også: Hvordan holde en inspirerende presentasjon? - ledernytt.no

 

6. Praktiser autoritet. Ditt vesen snakker høyere enn ordene dine. Så vær oppmerksom på hvordan du viser deg for andre – den tilstedeværelsen du bringer inn i rommet. Det handler ikke om å ta på en maske, men om å være autentisk. Skift holdning slik at du står rett og høyt. Ta noen dype pust og kjenn bakken under føttene dine. Ei plassen din og retten til å være der du er. Smil med øynene når du får øyekontakt med andre, og snakk med en rolig og selvsikker tone.

7. Gi deg selv tillatelse til å bli bedre. Å snakke foran publikum på måter som engasjerer og påvirker, er en ferdighet. Som alle ferdigheter kan den utvikles og mestres med øvelse. Ikke vent til du er 100 prosent sikker på at du kommer til å snakke med kraften til Tony Robbins. Bestem deg i stedet for å ganske enkelt bli bedre på samhandling, kommunikasjon og presentasjonen du skal gi.

Les også: Presentasjonsteknikk del 1 - Hjelp, jeg skal snakke! - ledernytt.no

Til sist, husk at det ikke handler om deg! Din stemme og mening betyr noe. Pust dypt, stol på deg selv og åpne munnen for å få frem budskapet.

Les også: I have a dream – hvordan skrive en tale som sitter - ledernytt.no

 

Tekst: Cecilie Hammernes  Foto: Istock.com  Kilde: Success.com