Maja Bosnic, Business Development Director i Niras, var tidligere overbevist om at hvis hun hele tiden jobbet raskt, ville hun prestere bedre. Hun ble til slutt utslitt og fikk fysiske plager, men lyttet ikke til kroppens signaler. Etter hvert tenkte hun at det måtte finnes en bedre måte å gjøre ting på, og ikke hele tiden ha dårlig samvittighet for alt hun ikke hadde tid til. Hun leste mange bøker om hvordan man kan bli en bedre leder, helt til hun kom over business coach Margaretha Öström, som lærte henne hvordan man kan få mer gjort ved å gjøre mindre.

Tankevandring

Öström mener at mange ledere tror at oppmerksomheten deres er en ubegrenset ressurs.

– Med økt selvinnsikt kan de bli flinkere til å styre sin oppmerksomhet og få både økt tilstedeværelse og fokus med betydelig bedre resultat. I stedet for å fokusere, har vi en tendens til å dvele ved det som har skjedd, og bekymre oss for fremtiden. Nesten halvparten av tiden vår går med til såkalte vandrende tanker, som gjør at vi ikke er bevisst til stede.

Lytt til kroppen

Bosnic fikk presentert en annen måte å være leder på, og lærte ulike øvelser for økt fokus og selvinnsikt som først og fremst handlet om å skru av autopiloten og legge merke til når det ble for mye.

– Jeg har blitt mer klar over signalene kroppen sender meg. I stedet for å slå på autopiloten og kjøre på fra jeg står opp, starter jeg nå morgenen rolig med pusteøvelser i 20 minutter før jeg mediterer i ti minutter. Det handler bare om å sitte i fred og ro og gi slipp på tankene. Det gjør at jeg får avstand fra alt som skjer og ikke reagerer med alle følelsene eller lar egoet styre. Dermed kvitter jeg meg med det som tapper meg for energi, og jeg får større arbeidskapasitet ved å fokusere og prioritere riktig. Når man bremser ned, hører man både kroppens signaler og får tenkt seg om før man reagerer.

– Hvis jeg blir sliten på ettermiddagen mens jeg er på jobb, tar jeg ofte en pause og drar ut i naturen – uten mobilen. Og de dagene jeg faller tilbake til gamle spor, tar jeg noen dype åndedrag og aksepterer at det også er greit. Så slår jeg av datamaskinen og går hjem, for så å komme tilbake med mer energi dagen etter.

Fokusøvelse

Når vi har for mange programmer i hjernen på en gang, som e-post eller sosiale medier, påvirker det fokuset vårt i stor grad. Ved å uttrykke tanker og følelser kan vi øke vår tilstedeværelse og fokus:

  1. Skriv ned tre tanker som surrer i hodet ditt akkurat nå.
  2. Skriv ned følelsene som tankene fører med seg.
  3. Legg lappen til side.

Les også: Ikke utsett til i morgen det du kan gjøre i dag - ledernytt.no

Tekst: Cecilie Hammernes Kilde: chef.se Foto: Istock.com