I løpet av 2019 vil vi se den første bølgen av generasjon Z, de som er født etter 1995, på vei inn i arbeidslivet. Dette er nyutdannede, som ikke kjenner til noe annet enn en digital hverdag. Det gjenspeiler forventningene deres til arbeidslivet og arbeidsplassen.

Teknologi har vært en integrert del av livene til generasjon Z. Da de var bittesmå barn, var ikke mobiltelefoner allemannseie. De har vært med på en rivende utvikling fra klumpete telefoner med store taster – til smarttelefoner med millioner ganger mer prosesseringskraft enn det NASA hadde tilgjengelig da de sendte mennesker til månen for første gang i 1969.

Teknologi avgjør

Dimensional Research har utført en undersøkelse blant 12 000 studenter i 17 land. Der svarer ni av ti at teknologien de får bruke i en jobb vil være avgjørende for om de tar den eller ikke.

Generasjon Z er opptatt av teknologi. Åtte av ti svarer at de ønsker å bruke banebrytende teknologien for å løse morgendagens utfordringer. De unge vet at teknologi kreves for å få ut deres fulle potensial. Og de forventer at en arbeidsgiver legger til rette for at de skal kunne gjøre en så god jobb som mulig.

Skal bedrifter tiltrekke seg denne ressursen, må de investere i moderne løsninger. De må også stolt vise fram at de har disse løsningene, så de unge ser at hos arbeidsgiveren får man jobbe med den kuleste teknologien. Om få år kommer Generasjon Z til å utgjøre 20 prosent av arbeidsstyrken, og kommer til å bidra sterkt til et mangfold av erfaringer i livet med teknologi.

Penger er ikke like viktig

Foreldre oppfatter ofte dagens unge som usosiale og oppslukt av skjermene sine. Undersøkelsen viser imidlertid at generasjon Z slettes ikke har skrotet menneskelig kontakt. Seks av ti sier de foretrekker å jobbe i team, og vil heller snakke ansikt-til-ansikt for å løse et problem, enn via telefon eller andre kommunikasjonsformer.

Til tross for – eller kanskje fordi – de ikke kjenner til noe annet enn en digitalisert verden, tror kun de færreste på de dystopiske spådommene om at roboter vil gjøre mennesker overflødige. De viser stor forståelse for hvordan kunstig intelligens kan være et hjelpemiddel, og ikke en trussel.

Et annet funn arbeidsgivere bør bite seg merke i, er at morgendagens arbeidere ønsker seg meningsfylt arbeid utover det å få betalt. En jobb med en mening er like viktig som en god lønn for generasjon Z. Høye lønninger og høy status er sidestilt med personlig vekst, opplevelser og sosial likhet. Bedrifter og selskaper som vil holde seg relevante må være sitt sosiale ansvar bevisst for å tiltrekke seg de beste talentene og ny kompetanse. Alternativet er å gå glipp av en viktig ressurs.

Vi er på vei inn i den fjerde industrielle revolusjon – mennesker og maskiners samhandling kommer til å stå i sentrum. For å henge med framover, blir det et krav å innovere mer og raskere. Og til det trenger bedrifter og organisasjoner de beste ansatte, og nye kloke hoder. De finner man i generasjon Z.

Tekst:  Geir Rostadmo-Strømme, sjef for Dell EMCs for enterprisesegmentet i Norge og Finland,