I en bedrift eller kreativ setting der man vanligvis henvender seg til de samme kildene og vanene for å få nye ideer, vil det over tid føre til at man ikke utvikler seg i det hele tatt.

Leonardo da Vinci er et eksempel på viktigheten av å få kunnskap og erfaring fra forskjellige felt. I tillegg til å være en malermester, var han også en engasjert vitenskapelig tenker, og samspillet mellom feltene vises tydelig i maleriene hans, der han får frem mennesket med et detaljnivå uvanlig for den tiden.

Selv om du ikke har like høye ambisjoner som da Vinci, her er tre enkle rutiner som hjelper deg med å bygge opp kunnskapsnivået ditt:

1. Ha en date med deg selv

I The Artist's Way foreslår Julia Cameron en ukentlig praksis hun kaller "kunstnerens date", en date som skal gi inspirasjon ved å se på noe kunstnerisk stimulerende som du ikke jobber med til vanlig. Hensikten er å fylle deg med omfattende og nærende materiale for å fremme en kreativ livsstil.

Hvis du for eksempel jobber med å skrive datakoder, kan du gå til en kunstutstilling den ene uken og til en bokhandel for en ny roman den neste. Hvis du er forfatter, kan du ta et matlagingskurs en fredag i måneden eller gå en tur i en botanisk hage hver mandag morgen.

2. Les om kreative liv

Skaff deg bøker av andre som har levd inspirerende og produktive liv. Biografier og veiledninger fra andre kan være fantastiske inspirasjonskilder som også åpner opp for hvordan en dag – og et liv – kan struktureres: Hva kan du få ut av å etterligne morgenrutinen til din favorittidrettsutøver?

I Deep Work beskriver Cal Newport det inspirerende livet til psykoanalytikeren Carl Jung, som jobbet i en hytte i skogen for å utvikle teorier – langt borte fra alle distraksjoner. Newport henter inspirasjon fra Jungs arbeidsvaner, og det er derfor han er opptatt av å unngå støyen fra sosiale medier.

Les også: Kreativitet - hva er det og hvorfor er det viktig? - ledernytt.no

3. Kom i kontakt med «nybegynnersinnet»

Å lære mer om verden og ting vi ikke kan fra før, gjør livet mer meningsfylt. I tillegg fører det til andre måter å tenke på som lar oss innovere og utforske arbeidet vårt på nye og spennende måter.

Hvis det er noe du ikke kan noe om eller er veldig dårlig i, kan det være forfriskende å lære mer om denne nye prosessen. Når du skal jobbe med oppgaver du kjenner godt fra før, vil du mest sannsynlig løse prosjektet med den samme tilnærmingen du alltid har brukt – helt automatisk. Men hvordan ville du ha gått frem hvis du skulle prøve fluefiske? Hekle? Motorsport? Helt nye opplevelser krever intenst fokuserte tanker. Du blir tvunget ut av dine vante spor, og du blir nødt til å tenke annerledes.

Les også: Gjør din bedrift mer konkurransedyktig - fokuser på den viktige kompetansen - ledernytt.no

Tekst: Cecile Hammernes  Foto: Istock.com  Kilde: Success.com