Forvil ikke, her får du en liste på hvordan du kan lykkes med omstart etter ferien og unngå feilene de fleste gjør.

Det å komme tilbake fra ferien kan bety en stor endring for mange. Fra late feriedager til mer stressende og intense arbeidsdager. I forbindelse med omstart etter ferien er det mange fallgruver som gjør omstart tøffere enn nødvendig.

Gunnar Aronsson, professor i arbeids- og organisasjonspsykologi, forteller at det er både bra og viktig å rydde opp før ferien. «Skal du ha en rolig start når du er tilbake, så burdet du ha ryddet opp slik at du ikke har mye hengende i luften etter ferien».  

Stressekspert Mikael skifte mener også at det er viktig å rydde opp etter seg når du er tilbake fra en lang ferie. "Rett etter ferien må du ha tålmodighet med deg selv. Det er greit å ikke huske innloggingskodene". Det er helt normalt hvis du har vært borte lenge. 

Her er listen over åtte vanlige feil som gjøres etter ferien:

1) Du starter på en mandag. Ved å starte i midten i uken får du en kortere arbeidsuke og en mykere start etter ferien.

2) Du har feil døgnrytme. I ferien blir det ofte sene kvelder med soverutiner hvor du våkner sent ut på dagen. Hvis du stiller om din døgnrytme i god tid før jobbstart, så vil du kunne få enklere start på din arbeidshverdag.

3) Du er hard mot deg selv. Rutinen er ute av spill, og du kan ha glemt noe så enkelt som et passord til jobb-PCen. Men vær tålmodig med deg selv, dette kan bety at hjernen din har fortsatt har ferie.

4) Du glemmer sommeren. Bare fordi du begynte å jobbe, betyr dette ikke at sommeren er over. Solen skinner, det kan være en god idé å gå den siste delen hjem fra jobb eller finne på noe annet morsom på kveldene. 

5) Du kommer i gang for hardt. Den første dagen etter ferien, kan du kjøpe deg mer tid ved å ikke slå av autosvar på din mail. Det gir deg muligheten til å ta tak i andre ting enn å svare på e-poster.

6) Du glemmer ferietanker. Ferie er ofte en god tid til å reflektere over ting i ens profesjonelle liv. Kanskje du som leder må gjøre endringer på din arbeidsplass. Ikke glem disse tankene når du er tilbake.

7) Du har ingen ferie igjen. Her er det kanskje lett å være etterpåklok, hvis du har tatt ut hele ferien. I så fall kan det være en lærepenge til neste år. Ved å spare noen ferieuker til høsten kan gjør det lettere å ha noe å se frem til.

8) Du ignorere motstand. Å savne feriedager dager er helt naturlig. Men om motstanden mot å gå på jobben fortsette over en lengre periode, så er det viktig å søke hjelp. Det kan være et tegn på at du er overarbeidet.

Kilde: chef.se