Ikke la deg skremme av ordet "kjærlighet". Kjærlighetsspråk kan handle om måter du føler deg validert på, ivaretatt eller en følelse av positiv forbindelse, som gjelder for ethvert forhold i livet. Måtene folk ønsker å bli verdsatt på, og hvordan de verdsetter andre, er ikke alltid de samme – og det er der forvirringen ofte oppstår. 

De fem kjærlighetsspråkene

Kjærlighetsspråkene er ikke en komplett modell for tilknytninger, men de gir oss en åpning til å forstå hvordan vi bedre kan møte hverandres mellommenneskelige behov:

  • Fysisk berøring: Et klapp på skulderen eller ryggen, eller en klem.
  • Bekreftende ord: Fortell noen at de gjorde en god jobb, ros dem for å overvinne utfordringer, eller la dem få vite at du beundrer dem. Snakk høyt om noen foran lederen eller teamet sitt.
  • Gaver: Å gi et lite tegn på takknemlighet for å vise at du setter pris på dem.
  • Tjenester: Gjør noe for noen andre, enten det er å fikse skriveren eller hjelpe dem med arbeidsoppgaver dersom du ser at de er stresset.
  • Kvalitetstid: Sett til side og tilbring fokusert tid med noen, som en kaffe eller lunsj.

Kan øke prestasjonen

For noen hjelper det å be om samtaler med kolleger om hvordan de helst ønsker å bli verdsatt og hvordan de setter pris på andre. Det kan være nyttig å forstå hvordan en kollega liker å føle seg ivaretatt. Å ha mer målbevisste og meningsfulle interaksjoner kan føles bra for alle parter. Konsepter fra de fem kjærlighetsspråkene kan blant annet forbedre kommunikasjon, teamdynamikk, oppmuntre til lederutvikling, forbedre engasjement blant teammedlemmer og bistå med konfliktløsning.

Ifølge en undersøkelse blant 1800 heltidsansatte, gjennomført av Nectar i 2023, mente 83,6 prosent at det å bli anerkjent eller verdsatt for arbeidet sitt, påvirker motivasjonen til å gjøre sitt beste på jobb. Kjærlighetsspråkene kan altså være direkte knyttet til profitt. 

Bare det å vise at du er nysgjerrig og interessert i hvordan noen ønsker verdsettelse eller positiv oppmuntring, betyr noe. Verdsettelse av en persons psykologi er akkurat som å verdsette andre aspekter – som å spørre om en persons interesser eller familie. 

Les også: Ensomhet på jobben er vanligere enn du tror - ledernytt.no

Implementering av verdsettelsens språk

Selv om du ikke gjennomfører en formell opplæring for hele selskapet, kan kolleger, ledere og team snakke om dette konseptet som en del av arbeidsmiljøinitiativene sine. Alle kan spørre "Hvordan ønsker du best å motta takknemlighet for en godt utført jobb?" Selv det å bry seg nok til å spørre kan være et skritt i riktig retning.

Tekst: Cecilie Hammernes  Foto: Istock.com  Kilde: Success.com