Evnen du har til å forholde deg rolig under press og til å håndtere følelsene dine, har en direkte kobling til prestasjonen din. For å takle giftige mennesker effektivt, trenger du en tilnærming som gjør at du kan kontrollere hva du kan og eliminere det du ikke kan. Det som er viktig å tenke på er at du har kontroll over langt mer enn det du er klar over.

1. De setter grenser (særlig med klagere).

Klagere og negative mennesker velter seg i problemer og klarer ikke å fokusere på løsninger. Folk føler ofte press for å lytte til klagere fordi de ikke ønsker å bli sett på som uhøflige, men det er en fin linje mellom å låne et sympatisk øre og bli sugd inn i deres negative emosjonelle spiral.

Ved å sette grenser og distansere deg når det er nødvendig, kan du unngå dette. Tenk på denne måten: Hvis klageren røyker, ville du ha sittet der hele ettermiddagen og pustet inn denne røyken? En fin måte å sette grenser på er å spørre klagere om hvordan de har tenkt å løse problemet. Dette vil få de til å roe ned eller omdirigere samtalen i en produktiv retning.

2. De dør ikke i kampen.

Dersom fienden er et giftig individ, vet suksessrike mennesker hvor viktig det er å leve for å kjempe for en ny dag. Når du leser følelsene dine og reagerer på dem, er du i stand til å velge kampene dine med omhu og bare kjempe når tiden er inne. I konflikt får ukontrollerte følelser deg til å gi alt og kjempe mot den kampen som kan etterlate deg alvorlig skadet.

3. De hever seg over det.

Giftige menneskers oppførsel er veldig irrasjonell og i strid med sunn fornuft, noe som kan gjøre deg gal. Så hvorfor tillater du deg selv å reagere følelsesmessig på dem og bli dratt inn i det negative?

Jo mer irrasjonelle og ustabile noen er, jo lettere bør det være for deg å fjerne deg selv fra fellene deres. Slutt å prøve å slå dem i sitt eget spill og distanser deg heller fra dem følelsesmessig. Du trenger bare å svare på fakta - ikke på det emosjonelle kaoset.

4. De er bevisste på følelsene sine.

Hvis du ikke merker når noen trykker på knappene dine, kan du heller ikke hindre det. Derfor kreves det bevissthet hvis du skal klare å opprettholde en emosjonell avstand. Du bør ikke være redd for å kjøpe deg selv litt tid til å omgruppere deg og velge den beste veien videre.

Dersom for eksempel en mentalt ustabil person kommer mot deg på gaten og forteller deg at han er Bill Clinton, er det lite sannsynlig at du vil sette ham på plass. Noen ganger er det best å smile og nikke når du er sammen med en medarbeider som holder på med lignende avsporet tenking.

5. De setter grenser.

Mange føler at fordi de jobber eller bor med noen, har de ingen måte å kontrollere kaoset på. Men når du har funnet din måte å heve deg over en person på, vil du begynne å finne deres oppførsel mer forutsigbar og lettere å forstå. Dette vil få deg til å forstå når du må takle dem, og når du ikke må det.

Grenser må etableres proaktivt og bevisst. Mye av kaoset kan kontrolleres dersom du setter grenser og bestemmer når og hvor du vil engasjere en vanskelig person. Trikset er å holde grensene på plass når personen prøver å tråkke over dem.

6. De lar ikke noen begrense gleden.

Når følelsesmessige intelligente mennesker har det bra med noe de har gjort, lar de ikke andres meninger eller kommentarer ta det bort fra dem. Du er ikke lenger mester av egen lykke når din følelse av glede og tilfredshet blir påvirket av andre menneskers meninger.

Det er kanskje ikke alltid like enkelt å skru av reaksjonene dine om hva andre synes om deg, men du kan alltid ta folks meninger med en klype salt. Dermed kommer din egenverdi innenfra uansett hva giftige mennesker tenker eller gjør.

7. De fokuserer ikke på problemer - bare løsninger.

Det du fokuserer din oppmerksomhet på, styrer følelsene dine. Du skaper og forlenger negative følelser og stress når du er fiksert på problemene du står overfor. Når du fokuserer på handlinger for å forbedre deg selv, skaper du positive følelser og reduserer stress.

Når du henger deg opp i hvor vanskelige giftige mennesker er, gir du dem makt over deg. Derfor må du i stedet fokusere på hvordan du skal håndtere dem. Mengden av stress som du opplever når du samhandler med dem, reduseres når du selv tar kontroll.

8. De glemmer ikke.

Suksessfulle mennesker er ikke villige til å bli dratt ned unødig av andres feil, så de er raske med å la dem gå og er selvsikre når det gjelder å beskytte seg mot fremtidig skade. Følelsesmessige intelligente mennesker kan tilgi fort, men det betyr ikke at de glemmer. Tilgivelse krever at du gir slipp på hva som har skjedd, slik at du kan komme deg videre. Det betyr ikke nødvendigvis at du vil gi en som gjør feil en ny sjanse.

9. De knuser negativt selvsnakk.

Det er ikke noe galt i å føle seg dårlig med hvordan noen behandler deg, men ditt selvsnakk kan enten hjelpe deg med å komme forbi negativiteten, eller forsterke den. Negativt selvsnakk gjør at du havner i en nedadgående emosjonell spiral som det er vanskelig å komme ut av. I tillegg er negativt selvsnakk urealistisk, selvutslettende og unødvendig.

10. De får nok søvn.

For å øke din emosjonelle intelligens og styre stressnivået ditt, må du få nok søvn. Når du sover, lader hjernen din bokstavelig talt, slik at du er våken og klar når du våkner. Når du ikke får nok eller riktig type søvn, reduseres din selvkontroll, oppmerksomhet og hukommelse. Søvnmangel i seg selv øker stresshormonnivået, selv uten at en stressfaktor er tilstede.

En god natts søvn gir deg perspektivet du trenger for å takle giftige mennesker effektivt. Det gjør deg mer positiv, kreativ og proaktiv i tilnærmingen din.

11. De bruker sitt støtteapparat.

For å takle giftige mennesker, må du gjenkjenne svakhetene i din tilnærming til dem. Dette betyr at for å få perspektiv rundt en utfordrende person, må du gå inn i støttesystemet ditt. De aller fleste har noen på jobb eller utenfor arbeid som er klare til å hjelpe til med å gjøre det beste ut av en vanskelig situasjon. Identifiser disse personene i livet ditt og gjør en innsats for å søke deres innsikt og hjelp når du trenger det. Veldig ofte kan andre mennesker se en løsning du ikke kan fordi de ikke er så følelsesmessig engasjert i situasjonen. Man kan få et nytt perspektiv bare ved noe så enkelt som å forklare situasjonen.

Tekst: Cecile Hammernes / Kilde: Success.com