Her følger 4 enkle oppskrifter som du kan bruke i ulike sammenhenger hvor du ønsker å ære en vert eller vertinne, si noen gode ord til en venn eller rett og slett utbringe en skål.

OPPSKRIFT FOR Å TAKKE FOR MATEN:

  1. ANLEDNINGEN: Bank på glasset, reis deg, henvend deg til forsamlingen og si noe du har hørt under middagen, noe som berører årstiden eller noe ved denne spesielle sammenkomsten.
  2. VERTSKAPET: Tegn et raskt portrett av vertskapet, sjenerøsiteten og eventuelle andre karakteristiske trekk du har lagt merke til.
  3. MAT OG DRIKKE: Tal varmt om mat og drikke. Visst kan du si at alt smakte godt, men det blir morsommere om du tenker deg måltidet som et lite kunstverk, omtrent som et stilleben de hollandske mestere malte på 1600 tallet. Pek ut forskjellige detaljer du har lagt merke til ved maten og kommenter gjerne oppdekning og bordpynt.
  4. SKÅL: Utbring en skål for vertskapet, eventuelt kokken om denne er en annen enn vertskapet.

OPPSKRIFTER FOR Å ÆRE EN VENN:

BRUK AV AKRONYMER.

I talekunsten snakker vi om akronymer, det vil si ord som hjelper deg stikkordsmessig til å huske hva du skal si. Et akronym kan være navnet på personen du ønsker å ære. Om din venn heter ELINE, kan du bruke dette navnet som akronym for talen og egenskaper du ønsker å knytte til personen. Du gjør følgende:

  1. Si hvilken mening som ligger i navnet. Her må du kanskje søke litt på nettet for å finne frem til hva navnet betyr. Eline for eksempel betyr det samme som Helene: den strålende.  Om du ikke finner navnets betydning, kan du begynne rett på akronymet og egenskapene du vil knytte til disse.
  2. Finn egenskapene du vil knytte til hver bokstav i navnet, for eksempel E for Ekte, L for Leken, I for Initiativrik, N for Nysgjerrig og E for Egenvillig.
  3. Utbroder egenskapene med henvisning til episoder du har opplevd sammen med din venn eller en betraktning du har gjort deg gjennom årene. Du kan bruke både positive og negative egenskaper ved personen. Det viktigste er dog at personen virkelig føler seg oppbygget etter talen og at de egenskapene som også kan oppfattes som negative, blir omtalt med mildhet og en viss porsjon humor.

BRUK AV EN TIDSLINJE.

I denne oppskriften lager du gjerne en strek på et ark som viser veien dere har gått sammen. Så merker du denne streken med enkelte årstall og episoder som du spesielt vil trekke frem fordi disse sier noe om spesielle møter dere har hatt, interessante diskusjoner, reiser, måltider eller erfaringer dere har delt. Hensikten er å vise tilhørerne hvilke flotte egenskaper din venn har og minne ham eller henne om enkelte gyldne øyeblikk dere har opplevd sammen.

Tidslinjen med de avmerkede punkter og årstall er dine nøkkelord.

BLOMSTEROPPSKRIFTEN

I mange sammenhenger passer det seg å si noen velvalgte ord mens du deler ut en blomst eller gir bort en gjenstand eller gave. Om du velger denne metoden, er det fint om du har undersøkt på forhånd om blomsten eller gjenstanden har en spesiell symbolsk betydning. Betyr en bukett med nelliker noe annet enn en bukett med roser for eksempel? Er det en forskjell på røde roser og hvite? Og om du ønsker å gi bort en spesiell gjenstand eller gave, hva ønsker du å si med dette?

Eksempel: Kollegial hjelp.

En leder ønsket å ære en kollega for hans hjelp med et prosjekt, ja prosjektet hadde ikke vært mulig å få ferdig i tide om ikke kollegaen hadde stilt velvillig opp. Lederen visste at kollegaen likte å snekre i fritiden og hadde for anledningen kjøpt inn verktøy som hun nå knyttet ulike egenskaper til. - Vi trengte en i teamet som kunne hjelpe oss å få skruene på plass, sa hun. - Her får du et sett med skrujern i ulike størrelser som et symbol på hvordan du har hjulpet oss til å se muligheter der hvor vi så mangler og hull.

LES OGSÅ: Fortellingen og metaforenes magi

TEKST: Ragnhild Nilsen er utdannet lektor med hovedfag i pedagogikk. I tillegg har hun en MA grad i musikk og en MA grad fra USA i kommunikasjonskunst og psykologi. Hun har skrevet 14 bøker på Cappelen Damm, deriblant Talekunstens 12 hemmeligheter, Forandring fryder?! og Perledykkeren. Ragnhild er partner i CoachTeam as- House of Leadership