Mange bedrifter har allerede kommet langt når det gjelder digital transformasjon. De har sett teknologiens muligheter og tilpasset sitt produkt til kundens nye atferd og behov. Men digitalisering handler ikke bare om strømmetjenester og netthandel. På samfunnsnivå kan det være alt fra en ny praksis for byplanlegging som følge av selvkjørende biler, til bedre omsorg gjennom mer tilgjengelige data og sikrere forskningsresultater.

Forstå hva som skjer nå

Nye tekniske løsninger skaper muligheter for skalerbarhet i produksjonen på en helt ny måte og endrer forretningsmodellen. Utfordringen for deg som leder er å forstå at digitalisering på strategisk nivå handler like mye om å omfavne fremtidsvisjoner og nye muligheter, som det handler om å forstå hva som faktisk skjer akkurat nå.

En god grunntilnærming kan være å prøve å se noen skritt lenger enn din egen bransje. Gitt de teknologimulighetene som kommer, hva finnes allerede der ute i dag? Hva er det beste tilbudet til kunden? Hvilke forretningsmodeller støtter et slikt tilbud, og hvilken posisjon kan dere ha der? Hvor er dere faktisk på vei?

Les også: Hvor digitalt sulten er du som leder? - ledernytt.no

 

Krav til ledere

Flere aktører begynner å få en strategi for digital transformasjon på plass. Men hva kreves av lederen på mellomnivå eller lenger ut i organisasjonen?

  • Klarhet. Ofte er det mye snakk og lite action rundt digital transformasjon. Hvilke insentiver har du i avdelingen din som kan lede dere til den siste utviklingen? Er du bevisst på hvordan dere «alltid har gjort det» og hva dere faktisk bør slutte med?
  • Tempo er ekstremt viktig. Hvis en leder sier: «Vi vet at vi bygger flyet mens vi er i det», så later du i det minste ikke som om du har en idiotsikker femårsplan.
  • Kundefokus. Det vil være helt avgjørende å ha et klart bilde av kundenes skiftende behov.
  • Samarbeid i organisasjonen. Nye forretnings- og kundeopplevelser holder seg sjelden innenfor gitte organisatoriske rammer. Prøv å se mulige broer mellom siloer og hva avdelinger kan lære av hverandre.

Les også: Hvordan påvirker digital transformasjon bedriftene? 

 

Tekst: Cecilie Hammernes  Foto: Istock.com  Kilde: chef.se