Kontroller tiden din

Start med denne øvelsen: Finn frem et ark og tegn en strek på midten. På den ene siden lager du en liste over "oppgaver bare jeg kan gjøre." På den andre siden skriver du "oppgaver som andre kan gjøre." Ofte tror vi at vi er de eneste som kan gjøre visse ting. Men sannsynligvis er det en del oppgaver du kan delegere videre.

Deretter kan du fargekode kalenderen din for en uke. Merk de virkelig viktige oppgavene – de som bare du kan gjøre – med grønt. Alt annet skal være merket med blått. På slutten av uken, se hvor mye som er grønt og hvor mye som er blått. Noter deg hvor tiden din går. Du kan ikke finne tid til nye mål hvis du ikke vet hvor den tiden kan komme fra.

Implementer nye systemer

Nå som du vet hva tiden din går til, kan du mer effektivt utnytte tiden du har. Det er tre måter å gjøre dette på: systemer, verktøy og mennesker.

Mange gründere går rett til folkene, og hopper over systemer og verktøy. Men hvis du ansetter nye folk før du tar tak i systemene og verktøyene virksomheten din trenger, vil det bli kaos. Dette er et problem mange gründere står overfor: alt arbeidet deres er i hodet. Ingenting av det er systematisert. Hvordan kan du lære opp en nyansatt hvis du ikke har laget et system for oppgavene de forventes å utføre?

Tenk derfor først og fremst på hvilke systemer og/eller verktøy som mangler i virksomheten din, som vil hjelpe deg med å fordele tiden og ressursene dine bedre. Når du har de riktige systemene på plass, vil det være mye lettere å ansette de rette folkene.

Rom til hvile

Hvis du lager plass i timeplanen din for så å fylle den opp igjen med mer jobb, vil du falle tilbake i samme syklus.

Før vi drar på ferie, skyter ofte produktiviteten i været. Vi er målrettede, fokuserte og raske fordi vi vet at vi snart kan slappe av. Vi fullfører prosjekter raskt fordi vi ikke ønsker å ta dem med inn i hviledagene våre. Mange planlegger jobb først, og tvinger livet til å passe inn rundt det. Men det er bedre å la livet komme først, og la jobben finne plass rundt det. Noen ganger er den beste måten å "få mest mulig ut av tiden din på", å slå av telefonen og ta deg en lur.

Les også: En god leder vet at effektivt arbeid, med god kvalitet er roten til all suksess - ledernytt.no

Tekst: Cecile Hammernes  Foto: Istock.com  Kilde: Success.com