Jobbstress – en hovedårsak

Noe som går igjen i de fleste undersøkelser, er at mange ledere har problemer med søvn. Ledere, særlig mellomledere, står spesielt i fare for å oppleve stress og søvnproblemer på grunn av de evige kravene både fra overordnede ledere og ansatte. Som oftest er stress en utløsende faktor, fordi det påvirker søvn ganske direkte. Mye stress kan gjøre det vanskelig å sovne om kvelden, eller man våkner midt på natten og ikke får sove igjen. Det kan også gjøre at du ikke oppnår den dype og viktigste søvnen. Fra et helseperspektiv er det viktig å ta tak i dette, slik at problemene ikke blir kroniske.

Langvarig søvnmangel påvirker og svekker kreativitet, analyse og kommunikasjonsevner. Man mister oversikten, tar gjerne snarveier og unødvendig risiko. Læringsevne og minnet kan lide, og ikke minst kan tretthet gjøre folk mindre tydelige, utålmodige og lite effektive.

Les også: Jobb smartere fremfor mer – med mindre stress - ledernytt.no

Profesjonell hjelp

Hvis søvnproblemene er langvarige og tilbakevendende, for eksempel hvis du har problemer med å sove tre netter i uken eller mer, bør du oppsøke lege. Søvnproblemer kan ha fysiologiske årsaker, som snorking eller metabolske forstyrrelser, noe som kan sjekkes ut med en blodprøve.

Hvis søvnproblemene skyldes stress eller andre psykologiske årsaker, kan behandlingen ofte bli en eller annen form for terapi som kan hjelpe deg med å bryte uheldige tankemønstre. Bekymringen for ikke å få sove, kan i seg selv føre til dårligere søvn. Sovetabletter kan også være aktuelt, gjerne da i kombinasjon med terapi.

Dette kan du gjøre selv

  • Ro ned én time før du skal legge deg. Å trene klokken elleve om kvelden, eller se på Netflix og andre TV-programmer før sengetid, er ingen god idé. Soverommet er et sted for søvn: Legg igjen telefonen, PC-en og alt annet som er knyttet til arbeid, utenfor soverommet.­
  • Regelmessighet er viktig. Finn en søvnrytme som fungerer. En nøkkel til god søvn kan være en rutine der du legger deg til samme tid hver kveld, og står opp til samme tid.
  • Sett tankene dine på papir hvis du ikke får sove. Skriv ned ting du tror du må løse eller huske, og som holder deg våken. Innse at du ikke kan løse alt her og nå.
  • Fjern ting som forstyrrer. Ha det ryddig og rent. Å male soverommet i en mørkere farge kan gi en beroligende effekt.
  • Ikke drikk kaffe eller enerigdrikker på kvelden.

Les også: Ledere blir stresset av det nye arbeidslivet - ledernytt.no

 

Tekst: Cecilie Hammernes  Illustrasjon: Istock.com  Kilde: Chef.se