Finn ut hvorfor folk slutter

Ledere må revurdere sin strategi for å tiltrekke og beholde de beste talentene. Når ansatte forlater en organisasjon for andre muligheter, eller slutter uten et annet tilbud, kan det være et reelt fravær av verdi, karrieretilpasning eller tillit. Her er noen umiddelbare spørsmål du da bør tenke på:

  • Har den ansatte snakket om bekymringer før han sa opp? Hvis nei, hvorfor ikke? Hvis ja, var det oppfølgingssamtaler og påfølgende handlinger?
  • Hadde lederen jevnlige samtaler med den ansatte om karrieremål?
  • Hadde organisasjonen inkludering og tilhørighet som synlige prioriteringer og en del av sin sentrale forretningsstrategi?
  • Hvor trygge føler de ansatte seg til å dele frustrasjoner eller feil de har gjort, på en skala fra 1 til 10 (1 = ikke trygt i det hele tatt, 10 = ekstremt trygt)?
  • Hvor inkluderende er ditt lederskap?

Les også: Mangel på psykologisk trygghet skader bunnlinjen - ledernytt.no

Ta godt vare på medarbeiderne

Ledere må tenke nytt om hvordan inkludering og tillit på arbeidsplassen ser ut. Det betyr at vi noen ganger må ha sårbare samtaler med ansatte der man stiller spørsmål som «Hva håper du å få ut av tiden din i denne rollen?» eller «Hvordan ser du at denne muligheten spiller inn i dine overordnede karrieremål?» Disse grunnleggende spørsmålene skaper muligheter for forståelse og samarbeid mellom arbeidstaker og arbeidsgiver.

Folk går ikke fra selskaper, de går fra lederne. Når et talent går fra en leder, er det ofte fordi et eller annet sted på reisen mistet talentet tilliten til lederens evne til å ha medarbeiderens beste i tankene.

Les også: Psykologisk trygghet er avgjørende for din bedrift - ledernytt.no

«Har du meg, min karriere og min evne til å utmerke meg i denne rollen i tankene når du leder? Hvis ikke, så drar jeg et sted hvor jeg blir feiret og anerkjent for min verdi.» Ta et øyeblikk. Gå tilbake. Reflekter og still deg selv disse spørsmålene.

Psykologisk trygghet er ikke bare noe å «oppnå» eller en boks å huke av. Det er noe man må praktisere – og det krever kontinuerlig arbeid og forbedring. Det er heller ikke noe en person kan oppnå alene i en organisasjon. Det er opp til hver enkelt av oss – fra administrerende direktører og faste ledere til nyansatte som opplever sin første dag – å konsekvent jobbe mot dette – sammen.

Les også: Hva er psykologisk trygghet og hvordan lykkes med det? - ledernytt.no

Tekst: Cecilie Hammernes  Foto: Istock.com  Kilde: Success.com