Ifølge forskningen til professor Martin Seligman har det å jevnlig praktisere takknemlighet mange fordeler, som blant annet færre symptomer på fysisk sykdom, bedre søvnkvalitet og økt energinivå.

Slik kan du lære deg å bli enda mer takknemlig:

  • Hvis du tidligere har journalført takknemlighet hver morgen eller kveld, prøv å gjøre det i løpet av dagen i tillegg. Hvis du ikke har ført en takknemlighetsdagbok før, eller det ikke er noe for deg, test ut denne teknikken. Det er en fin måte å skifte tankesett på, som ikke krever så stor innsats, og gleden og optimismen inni deg vil vokse seg sterkere for hver dag.
  • Mange mennesker kan si at de er takknemlige – ofte etterfulgt av et stort «men». Hvis du sier "Jeg er takknemlig for jobben min, men ..." har du avvist takknemligheten og forhindrer deg selv i å føle deg takknemlig i øyeblikket. «Men» har en spesifikk hensikt i språket vårt: Det tar bort alt som har blitt sagt før det. Hvis du vil bruke takknemlighet til å endre tankegangen din, må du leve i takknemlighet, ikke bare snakke om det.
  • Når ting ser mørkt ut, ta en pause der du legger merke til alt du kan være takknemlig for, og fokuser på det. Med tiden, og litt trening, blir dette en vane. Test det ut neste gang du har en samtale som er negativ. Når du merker at du snakker om alt som går galt, stopp deg selv og si noe om hva som går bra. Og på dette tidspunktet er det faktisk riktig å bruke "men", fordi du kan avvise alle de negative tingene du nettopp sa: "Dette er ille, men jeg har en fantastisk jobb som jeg elsker og som tar vare på meg. Jeg er så takknemlig for å ha så fantastiske arbeidskollegaer i livet mitt.»
  • Når tankene gå mer mot det negative, har du muligheten i det øyeblikket til å bryte den dårlige syklusen. Vær oppmerksom på hvordan pusten og holdningen din endres når du stopper for å føle deg takknemlig i øyeblikket. Opplev skiftet gjennom hele kroppen din, og omfavn den. Denne teknikken vil trene sinnet og kroppen din til å avbryte pessimisme med takknemlighet.

Så, hva er du takknemlig for i livet? Og på jobb? Det trenger ikke være så stort. Ofte kan selv små ting gi mye glede: Kollegaen din, et smil, en liten kaffepause i en hektisk jobbhverdag, eller kanskje tilliten du får fra lederen din? Forskning viser at takknemlighet frigjør dopamin i kroppen, som igjen kan føre til at du blir mer sosial, mer tilgivende og mer hjelpsom. Hvem vil vel ikke være det?

Les også: 7 trinn til økt selvledelse for teamet ditt - ledernytt.no

 

Tekst: Cecile Hammernes  Foto: Istock.com  Kilde: Success.com