– En annen stor utfordring vil være mangelen på arbeidskraft som vi ser i mange bransjer, og hvordan vi skal tiltrekke oss de unge arbeidstakerne. Det vil si de som akkurat nå er i ferd med å komme inn på arbeidsmarkedet. De tenker annerledes. De vil selvsagt ha et ønske om god lønn, men også en mye større fleksibilitet enn de fleste organisasjoner har i dag. I tillegg er verdier viktige, og at selskapet virkelig står for noe. Ta for eksempel Brewdog som ble antisponsor for fotball-VM som fant sted i Quatar. De distanserte seg, og det er den typen ting mange i generasjon Z elsker.

Vær forberedt og modig

– Jeg pleier å si at det ikke var bedre før, det var bare før. Vi kan ikke bli fanget opp i fortiden. Så mitt råd er enkelt: Tør å tenke annerledes og tør å tenke nytt. Forsøk å forstå de nye tingene som kommer, for eksempel den komplette eksplosjonen av AI-tjenester. Der kan du ikke bare sitte og se på, men virkelig lære. Vær nysgjerrig.

– Hvis det er ett verktøy du kan ta i bruk, så er det scenarier. Se mot fremtiden. Lag forskjellige scenarier. Det er så mange usikkerhetsmomenter nå med en dårligere økonomi, krig i Ukraina, klimakrise og så videre. Vi er i en stor forandring, og da må du være forberedt på at forskjellige ting kan skje. Uansett hva som kan skje, vær forberedt. Det er det fine med scenarier. Du blir forberedt.

– Det er tøffe tider, men det betyr også mange muligheter. Jeg pleier å si at du bør gi full gass i oppoverbakken. Det er da sjansen byr seg. Det er jo som regel her skirennene avgjøres, og mot er da en viktig egenskap.

XH2_Göran-1325.jpg

Jobb-fritid-balansen blir ekstra viktig

Adlén understreker at de lederne som ikke makter å være forberedt på det som kommer, helt klart vil ligge etter.

– Nå er det slik at det i noen bransjer går raskere enn i andre, men det er viktig å være i forkant hvis du skal lykkes for alle. Jeg nevnte AI tidligere, og det er et slikt område hvor det er viktig å ikke falle bak. Du må være involvert. Det er raskt. Veldig raskt. På samme måte som det er viktig å gjøre organisasjonen din virkelig attraktiv. Det er ikke arbeidsgivers marked lenger, men arbeidstakers. Skap en sterk merkevare blant de ansatte.

– I gamle dager var «arbeidslivet livet», nå er «livet livet». Dette handler om å forstå de ansatte og hvordan de skal prestere best. Jeg er en stor forkjemper av å kunne trene på arbeidsplassen i arbeidstiden. Det er så viktig når mange føler seg stadig verre. Hvorfor ikke gi alle som trener fire ganger i uken, en ekstra friuke. Hvorfor? Vel, fordi effektiviteten blir så mye større, sykefraværet reduseres og så videre. Start med det enkelte individ og se hvordan den aktuelle personen kan gå den ekstra milen. Vi må finne balansen mellom jobb og fritid, avslutter Adlén.

Adléns 5 beste tips for å lykkes i fremtiden

Jeg synes alle ledere bør tenke gjennom sin egen liste. Her er i hvert fall min egen liste, som jeg prøver å leve etter:

  • Vær autentisk i alt jeg gjør
  • Vær ærlig
  • Uansett hva jeg gjør, gjør jeg det med kjærlighet
  • Vær modig. Jeg vil aldri bli nummer én ved å følge i andres fotspor
  • Vær nysgjerrig

Adléns tips til mer kunnskap

Det finnes så mange bøker og podcaster, men mesteparten av tiden sier de akkurat de samme tingene. Jeg leser veldig lite ledelsesbøker og hører i utgangspunktet aldri på podcaster om ledelse. Lytt heller til podcaster og les bøker om noe helt annet. Akkurat nå leser jeg alt jeg kan om helse og får nye ideer hver eneste dag.

7 gylne filosofier rundt fremtidens ledelse

I dag handler lederskap mindre om å gi ordrer til en lydig tilhengerskare, men snarere om å vinne andres tillit gjennom inspirerende lidenskap og formål, god kommunikasjon og et empatisk hjerte. Forbes har intervjuet ulike ledere som kommer med sine beste fremtidstips til andre ledere.

1 Fokus på den yngre generasjon

Morgendagens talenter formes i dag. Vi bør sørge for at nåværende generasjoner har alle ressursene de trenger for å få nok kompetanse og utdannelse. Samtidig bør vi fokusere på å forberede våre fremtidige kolleger på arbeidslivet. Vi bør lære dem hvordan de skal lykkes med å jobbe i et team og utvikle ferdigheter som vil hjelpe dem med å lykkes på arbeidsplassen.

Den yngre generasjonen har et enormt potensial. For å utnytte disse ressursene bør du som leder lære å gjenkjenne og veilede, hjelpe dem med å styrke seg selv til å kunne bli gode fremtidige ledere. Den yngre generasjonen er avhengig av teknologi i alt de gjør, en utvikling vi alle derfor bør være mer involvert i. Teknologien har gjort et enormt fremskritt, men vi må ikke glemme den menneskelige faktoren. For å gjøre fremtiden til et bedre sted må ledere ta ansvar, være positive og sterke mentorer, og gå foran med et godt eksempel.

Enten det handler om miljøet eller samfunnet, ønsker nåværende generasjoner å gjøre en forskjell. Fremtidige ledere bør være bevisst på dette, og at det å ha et godt formål vil ha en positiv innvirkning på virksomheten din.

2 Lidenskap og mening

Mer enn noen gang er det viktig å fokusere på å finne lidenskap og formål i livene våre. Ledere bør begynne å redefinere hvordan suksess ser ut. Pandemien har vist oss at omstendighetene kan endre seg på et blunk. Å leve meningsfylte liv, være målbevisst og ha en utviklende karriere kan være avgjørende for mental, åndelig og fysisk velvære.

3 Tro på deg selv

God ledelse starter med å ha tro på seg selv. For å få til dette er du nødt til å jobbe med å utvikle selvtilliten din først. Å investere i deg selv er nemlig det beste stedet å starte, da vil det å støtte andre komme mye mer naturlig. Den beste gaven du kan få som leder, er å se teammedlemmene dine trives. Og hvis du tror på ditt uendelige potensial, så vil du også trives som leder.

4 Kommunikasjon og empati

I en verden som blir stadig mer distansert på grunn av overgangen til eksterne arbeidsmuligheter, må en leder lære å kommunisere og sette et eksempel for teamet sitt. Evnen til å tydelig artikulere forventninger, og deretter leve opp til dem personlig, er avgjørende i dagens kultur.

Ledere må gi ressurser og strategier for å støtte velvære, mentalt, fysisk og følelsesmessig. Sterkt lederskap er det som må til for å styrke kulturen og opprettholde organisasjonens verdier og integritet i en digital verden. Å lede med empati krever økt tålmodighet og å lytte til teammedlemmer gjennom alle former for kommunikasjon. Får man til dette, er belønningen stor.

5 Inspirasjon gjennom motgang

Hovednøkkelen til et vellykket team er inspirasjon. Sørg for å alltid oppmuntre de du leder til å bli inspirert og til å inspirere andre. Uansett hva fremtiden bringer, er motgang aldri langt unna, men det hele handler om hvordan man håndterer denne motgangen. Fortell teamet ditt at alt er mulig hvis de bare står på – og har tro på det. Den nåværende situasjonen er ikke den endelige destinasjonen.

6 Selvbevissthet

En effektiv leder kjennetegnes blant annet gjennom et høyt nivå av selvbevissthet, emosjonell regulering, motivasjon, moral, verdier og sosiale ferdigheter. Når du er selvbevisst, lærer du å fokusere på dem du leder og bruker din suksess og innflytelse for å få de rundt deg til å lykkes og realisere sitt potensial og formål. En ekte leder er ikke redd for å mislykkes, og ser på feil som ny kunnskap.

7 AI-teknologi og mental helse

I fremtiden vil AI-teknologi være det mest effektive lederutviklingsverktøyetet for gründere. I en virtuell verden kan følelsesmessige tilstander, som ofte er usynlig i utgangspunktet, forverres. Når mental helse ikke blir tatt på alvor, blir det vanskeligere for folk å lede. AI kan brukes til å gi tilbakemelding i sanntid om skjulte følelsesmessige tilstander. Dette forbedrer resultatene, samtidig som det reduserer tiden og kostnadene forbundet med å hjelpe de som sliter.

Kilde: Forbes.com

Om Göran Adlén
Jobb: Futurist og foredragsholder
Utdanning: Siviløkonom
Erfaring: Har jobbet i 23 år med foredrag og lært utrolig mye av kundene sine. En av Sveriges mest prisbelønte foredragsholdere, og fikk også pris for årets lederbok.

Tekst: Cecilie H. Hammernes                    Foto: Knut Koivisto